- Uklart, urimelig og ubalansert

NJ ber Egmont Hjemmet Mortensen sette på bremsene og vente med frilanskontrakter de kaller uholdbare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et par uker har frilansere som leverer til landets største ukeblad- og magasinforlag hatt de nye kontraktene som ønskes returnert i august med signatur på.

Norsk Journalistlag har fått disse kontraktene og respondert ved å sende brev til forlagets direktør Olav T. Sandnes. Her henstiller NJ Egmont Hjemmet Mortensen på det sterkeste om å stille prosessen i bero og ber samtidig om samtaler for å legge fram sine synspunkter.

Fri flyt

NJ er særlig kritisk til at et punkt 6 i kontrakten åpner for at innhold frilanseren produserer for én av publikasjonen kan bli brukt i alle av forlagets titler. Samt at forlaget har rett til å selge innholdet videre til en tredjepart. Gjennomføres et slikt salg skal inntektene deles, men det er først etter at «reportasje. og salgsutgifter er fratrukket».

- EHM gir for tiden ut rundt hundre trykte og elektroniske publikasjoner. Slik avtalen kan leses, vil EHM kunne bruke artikler, fotografier og andre illustrasjoner i hvilket som helst av disse publikasjonene uten at dette er spesifisert i avtalen og uten at dette utløser ekstra vederlag til frilansjournalisten. Dette er et eksempel på det vi kaller uklart, urimelig og ubalansert, skriver NJs leder Thomas Spence og generalsekretær Jahn-Arne Olsen i brevet til Sandnes.

Vil ikke undertegne

Videre forklarer de to at det ikke er etablert noe skille mellom artikler, fotografier og illustrasjoner som leveres etter idé eller på forslag fra redaksjonell ledelse, eller leveres basert på frilansjournalistens idé eller forslag.

I kontrakten skal de ifølge NJ heller ikke ha blitt tatt høyde for at kilder og fotograferte personer kun har gitt sitt samtykke til å ha stilt opp for en publikasjon og ikke andre.

– Norsk Journalistlag kan ikke anbefale sine medlemmer å undertegne avtalen slik de foreligger. Og vi synes det er uheldig om Egmont Hjemmet Mortensen utfordrer de samarbeidsorganer foreningen deltar i, skriver NJs ledelse.

Vil møte NJ

Administrerende direktør Olav T. Sandnes er på ferie når Journalisten får ham i tale. Han forteller at han ikke har vært tett nok på prosessen til at han kjenner detaljene i kontraktene.

– Men vi vil ha en fornuftig dialog med NJ og har de kommet med henvendelse vil vi respondere på den på en ordentlig måte, og vi vil møte dem om de ønsker det.

 

Powered by Labrador CMS