Faksimile fra Facebook-siden Arbeidstidsforhandlingene.

Lærere retter journalister

Medier som omtaler lærernes avspasering som ferie får medlemmer av Facebook-gruppa ”Arbeidstidsforhandlingene” til å se rødt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er bladet Utdanning som forteller at titler av typen “Lærerene kan streike seg til enda mer fri” (Nettavisen) og “Kampen om lærerferien er i gang” (Dagbladet) vekker harme i lærerstanden. Dagbladets tittel ble heftig kommentert på  Facebook-siden Arbeidstidsforhandlingene og ble i ettertid endret.

«Vi var mange om å sende journalisten noen oppklarende ord i dag. Jeg reagerte spontant da jeg så forsida, avbrøt rettinga og skrev i stedet en framovermelding direkte til journalisten. Artig å se at så mange sendte mail. Og overskriften BLE endret.», skriver Ann Cecilie Siggstedt.

Gjorde feil

Dagbladets journalist Tore Bergsaker innrømmet for øvrig at det var upresist å omtale avspasering som ferie.

– Jeg skjønner at jeg gjorde en feil da jeg omtalte den perioden da lærerne ikke er på jobb om sommeren som ferie. Jeg fikk en strøm av eposter fra provoserte lærere. Vi ønsker å være presise, så derfor endret vi tittelen, sier han til Utdanning.

Evaluerer

Lærernes Facebook-gruppe har over 27.500 medlemmer. Flere redaksjoner har fått e-poster fra medlemmer av gruppa. De aktive lærerne slår ikke bare ned på det de mener er feil ordbruk, men setter gjerne karakterer på oppslag og innslag om arbeidstidskampen generelt. De går også aktivt på medier som unnlater å dekke aktiviterer.

Slik lyder ett innlegg på Facaebook-siden:

“Svar fra Aftenposten på hvorfor de ikke dekket demonstrasjonen i går:

Hei Elin. I helgene er det bemanning for å rykke ut på spesielle hendelser. Denne helgen er det Skup-seminar - konferanse - for journalister fra hele Norge. Det betyr at svært mange er bortreist og at bemanningen dermed er lavere enn vanlig. Det skjer for øvrig viktige og vesentlige ting over hele Norge hver eneste dag uten at vi har anledning til å dekke alt, selv om vi gjerne skulle ha gjort det. God søndag til deg. Kristin”

Uorginalt

Innelgget er etterfulgt av en lang tråd med mer eller mindre syrlige kommentarer om medienes prioriteringer.

Men også et mer selvkritisk innlegg som påpeker at mangelfull dekning kan ha sammenheng med aksjonsformen.

“Skal vi forvente omfattende mediedekning, må vi gjøre noe som kan ses på som en nyhet eller i hvert fall noe mer originalt og oppsiktvekkende enn å stå rett opp og ned å klappe og å høre på nostalgisk musikk og appeller på Eidsvolls plass i to-tre timer.”

 

Powered by Labrador CMS