Gissel i 13 måneder

Den danske frilansfotografen Daniel Rye Ottosen er sluppet fri etter 13 måneder som fange i Syria.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 25-åringen ble tatt som gissel 17.mai i fjor i det nordlige Syria, bare to dager etter at han reiste inn i landet, skriver Politiken. Av hensyn til forhandlingene har gisselsaken vært holdt hemmelig for offentligheten.

Isil 

Det er ikke bekreftet hvem som står bak kidnappingen, men informerte kilder sier til Ritzau peker på opprørsgruppa Isil (Islamsk stat i Irak og Lervanten), som kontrollerer områder i nord.

Daniel Rye Ottosen, som tidligere var turner på elitenivå, har i ett års tid hatt den internasjonalt prisbelønte krigsfotografen Jan Grarup som mentor og sparringspartner. Blant annt har han vært Grarups assistent på reportasjetur til Mogadishu i Somalia.

Frykt

Hvordan frigivelsen kom i stand er ikke kjent, men familien har tidligere bedt om bidrag til løsepenger. Underveis har det vært frykt for at gruppa ville statuere et eksempel på bakgrunn av det danske engasjementet i Afghanistan og krisen rundt Muhammed-tegningene.

Grarup sier til Politiken at han vet forhandlingene for å få ham fri har vært lange og harde.

- Han har sittet lenge og jeg er virkelig lettet over at han nå er fri, sier Grarup, som tror uerfarenhet har vært en medvirkende faktor til at dette skjedde.

For farlig

Grarup sier den unge fotografen hadde et edelt formål med reisen. Han skulle dokumentere historien om de store flyktningestrømmene fra Syria til Tyrkia.

- Daniel er ikke en lykkejeger. Han var klar over at Syria er et farlig sted, men han har kanskje ikke vært helt oppdatert på hvor farlig det reelt er. Han har arbeidet i grenseområdet hvor han treffer på de gale menneskene, som ender med å kidnappe ham. Sett i etterpåklokskapens lys skulle han ikke ha dratt. Det var for farlig, sier Grarup til Politiken.

 Daniel Rye Ottosens familie sier i en pressemelding at han “har det etter omstendighetene godt og nå er i ferd med på bli gjenforent med sin familie”.

 

 

Powered by Labrador CMS