Hallvar Grotli og Heidi Nordby Lunde i GDs redaksjon. Foto: Silje Rindal

- Jeg elsker faktisk papir

Heidi Nordby Lunde mener å ha blitt misforstått. Nå har hun vært utplassert i Gudbrandsdølen Dagningen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det startet med en krangel, eller en diskusjon. Kanskje en ordveksling (det avhenger av hvem som forteller) mellom Heidi Nordby Lunde og GDs politiske redaktør Hallvar Grotli under Høyres landsmøte.

Redaktøren forteller at de to ble sittende ved samme bord under middagen fredag kveld. Grotli hilste og etter noen replikkvekslinger kom det fram at Lunde er opptatt av medier og mediestøtte. Dermed var det ifølge ham rett på sak.

- Hun sa at vi som regionaviser får støtte … vi får ingen verdens ting, svarte jeg og sa til henne at om hun mener det, så hadde hun behov for innsyn i hvordan GD drifter. Jeg nærmest blåste det ut, og hun kvitterte på strak arm at hun kommer gjerne.

Voksenopplæring

De to møttes igjen litteraturfestivalen på Lillehammer og spikret det hele. Samtidig diskuterte de i redaktørkollegiet hva i all verden Lunde skulle brukes til. Voksenopplæring. Og det av en Oslo-representant fra Groruddalen.

- Vi kunne ikke la muligheten til å drive folkeopplysning for en stortingsrepresentant for Høyre fra Oslo.

Så var det bare et problem da. Lunde har ikke førerkort og nedslagsfeltet til GD er ifølge Grotli 250 kilomenter langt. Derfor tilbød han Lunde å snu, for når avisens folk tidligere har tatt imot journalister uten sertifikat har den første jobben de ble satt på vært teorien til førerprøven.

- Du må ut blant folk. Er du ikke det, holder du ikke i lengden.

Det er ei uke siden vi intervjuet Lunde. Da var hun nettopp tilbake i hovedstaden etter to uker praksis i redaksjonen på Lillehammer.

- Jeg ble behandlet som en vanlig vikar, sier hun. Det første som møtte henne på stasjonen var Grotli som uttrykte bekymring for manglende førerkort. Det er ikke så lett å være lokaljournalist uten å kunne kjøre bil.

Horoskopskribent

Så det ble for det meste å jobbe fra skrivebordet. Som journalist. Nå er ikke Lunde helt fremmed for det. Hun har riktignok jobbet som redaktør for borgerjournalistikken i ABC Nyheter. Men det få vet, og som hun selv til tider kanskje prøver å fortrenge, er at hun en gang tidlig på 1990-tallet arbeidet for SøndagSøndag.

- Ha-ha. Jo da, jeg oversatt artikler fra engelske aviser. Og så skrev jeg horoskopet. Jeg diktet det opp på bakgrunn av bekjente som var født i de forskjellige stjernetegna. Resultatet var avhengig av hvor jeg ønsket dem den uka. Så lykke til med å tro på horoskop, for det kan være de er laget av en skrivefør og bitter tenåring.

Tilbake til Lillehammer. Lunde ble plassert rett ved desken. Hun synes det var en tillitserklæring, å få kunne sitte så tett på og høre på diskusjonene om hvordan journalistikken skulle foredles. Det og at hun fikk være med på konsernstyremøtet i GD.

Og det var ikke slik at hun ble sittende på sidelinjen. Selv forteller hun om forsideoppslag, dobbeltsider i avisen. Flere artikler og kommentarer. Men altså, hun måtte nok ikke løpe like fort som de andre journalistene i avisen.

Trær med innovasjon

Lunde er gjennom årene blitt godt kjent som bloggeren VamPus. Hun satt i pressestøtteutvalget og forbindes først og fremst med digitale plattformer. Så hvordan var det å jobbe mot plattform basert på «døde trær»?

- Jeg ser at papiravisene fortsatt har en utfordring ved at de produserer det samme for både nett- og papirpublisering. Internetts unike muligheter blir i for liten grad tatt i bruk. Samtidig er jeg glad i papiravisa, men savner også innovasjon på papir. Krise er ingen unnskyldning til å bli dårligere, men en mulighet til å bli bedre for mange, avslutter hun.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS