- Et stort tap

Ali Abu-Afash, som ble drept på Gaza onsdag, har hjulpet mange norske og internasjonale journalister, forteller Kjetil Haanes.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bildet av Kjetil Haanes og Ali Abu-Afash er fra i fjor da den norske journalisten besøkte Gaza i forbindelse med et dialogprosjekt for palestinske og israelske journalister, i regi av International Press Institute (IPI).

Afash var oversetter og journalist ved Gaza Centre for Media Freedom (GCMF). Senteret jobber for å styrke pressefriheten, og sørge for opplæring og sikkerhetsutstyr for journalister. Han jobbet også tett med internasjonale medier som AP og AFP.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg fikk høre nyheten. Ali var en hardt arbeidende, flott mann som sto på for å styrke journalistikken og arbeidsvilkårene for journalister. Det er slike folk vi trenger i arbeidet for presse- og ytringsfrihet, sier Haanes, som forteller at palestineren var særlig opptatt av journalisters sikkerhet.

– Og så blir han selv drept av en ueksplodert israelsk granat. Det er veldig trist. Og et stort tap for journalistmiljøet i Gaza.

Tilrettelegger

Haanes, som leder IPI-prosjektet på norsk side, opplyser at han har hatt en god del kontakt med Afash i forbindelse med prosjektarbeidet. Og at han var til stor hjelp da en delegasjon fra IPI var i Gaza for ett år siden. Blant annet som oversetter, tilrettelegger og sjåfør.

- Han bisto oss på alle mulig måter. Ali har også hjulpet mange utenlandske journalister som jobber på Gaza. Han var en kjent person i både det lokale- og det internasjonale journalistmiljøet, og en viktig stemme, sier Haanes.

Doha Centre for Media Freedom, som er søsterorganisasjonen til GCMF, sier i en uttalelse at Afash var sentral i arbeidet med å styrke båndene mellom organisasjonene og at han jobbet utrettelig for å kaste lys over arbeidsforholdene for journalister i Gaza.

 To fra mediene

Afash ble drept mens han bisto videofotografen Simone Camilli fra  Associated Press, som skulle dekke et forsøk på å uskadeliggjøre en udetonert israelsk granat i byen Beit Lahya.  Eksplosjonen drepte begge de to, samt minst tre andre. I tillegg skal fire ha blitt skadet, melder Reportere uten grenser (RUG).

Blant de hardt skadde er den palestinske fotografen Hatem Musa, som også jobber for AP.

Afash etterlater seg kone og to små jenter, Camilli samboer og datter.

Med disse to er antallet drepte mediefolk nå kommet opp i 15 siden denne runden av Gaza-konflikten startet 8.juli, opplyser RUG. Camilli, som var italiener, er den første utenlandske journalisten som er blitt drept. Videojournalisten ble ansatt i AP i 2005.

 

Powered by Labrador CMS