Hva skjer med Varden?

Trykkeriet på Stokke legges ned. Kan eier Agderposten overta trykken?

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Agderposten kjøpte Varden i 2012 fulgte det med en del betingelser fra Konkurransetilsynet. Blant annet skulle som trykkeriavtalen opprettholdes på samme betingelser. 

Tirsdag ble det kjent at Amedia avvikler trykkerivirksomheten på Stokke utenfor Tønsberg i Vestfold. Dermed flyttes trykkingen av 30 aviser til Larvik og Lillestrøm. 

Blant avisene som trykkes på Borgeskogen er Skiens-avisen Varden. Ifølge administrerende direktør i Agderposten Medier, Nils Gauslaa, kan trykkingen av avisen bli flyttet til Larvik. Der trykkes også erkerival Telemarksavisen. 

Gauslaa sier til Journalisten at Agderposten har full forståelse for at Amedia omstrukturerer trykkeriekapasiteten. 

Han forklarer at endringer i deadline får mindre innvirkning på det redaksjonelle produktet i dag enn da trykkeriet stod klart mot slutten av 1990-tallet, og viser blant annet til at Varden mot slutten av året vil etablere betalingsløsning på nett. 

Amedia og Agderposten Medier har en avtale som innebærer at Amedia ikke kan gjøre endringer i avisens trykkeriopplegg i løpet av tre år. Partene er midtveis i denne avtalen. 

Når de tre årene er omme gjenstår det fortsatt et par år av trykkerikontrakten med Varden. 

- Tiden er på vår side og vi er komfortable, sier Gauslaa. 

Puslespill

Konserndirektør Stig Finslo i Amedia sier til Journalisten det er et større logistikkapparat som nå skal i gang med å flytte på trykking av avisene, og ikke minst trykketidene. Om Varden skal trykkes i Larvik, kan han ikke si. Og hvordan det påvirker trykkingen av konkurrenten TA - er usikkert:

- Det er et puslespill og de som har jobbet med dette har sikkert tatt hensyn til de forskjelliges kontrakter.

Tidligere i år sendte Amedias NR1-Trykk ut melding til samtlige av sine kunder om endringer i trykkeristrukturen. Der skal kundene ha blitt bedt om tilbakemeldinger om hvordan det vil påvirke deres produksjon. Enkelte har vist til Lillestrøms nærhet til Gardermoen som viktig.

- I Arendal har Agderposten kapasitet til å trykke Varden. Kan det være aktuelt å avsluttet trykkerikontakten siden det nå blir stramme kjøreplaner på de andre trykkeriene?

- Det har jeg overhodet ingen kommentar til. Vi skal finne en løsning som ivaretar Varden og våre forpliktelser. Dette er noe vi skal finne fram til i dialog med kunden.

I alt 77 ansatte står i fare for å miste jobben når trykkeriet på Borgerskogen er avviklet om ni måneder. 

Powered by Labrador CMS