68 pressefolk drept

I 2005 ble 68 journalister og medieansatte drept, minst 807 arrestert, 1308 truet eller fysisk angrepet og 1608 medier sensurert. Men svært få må stå til ansvar for ugjerningene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Med til bildet av pressefrihetens kår i 2005 hører også at 126 journalister og tre andre medieansatte ved dette årsskiftet sitter fengslet i 23 ulike land.

Statstikken over drepte og forfulgte pressefolk er hentet fra organisasjonen Reportere uten grenser (RUG). Antallet er det høyeste siden 1995. En annen av organisasjonene som jobber for pressefrihet, Committee To Protect Journalists (CPJ), opererer med totalt 47 drepte medieansatte. Forskjellen skyldes trolig at CPJ ikke har telt med tilfeller som fortsatt mangler sikker bekreftelse på at drapet skyldes reporternes yrkesutøvelse.

Irak

Det gjør at organisasjonenes tall også varierer noe når det gjelder antall drepte i Irak, men begge er imidlertid skjønt enige om at landet for tredje år på rad er det farligste konfliktområdet for journalister å arbeide i. Bare i år er totalt 29 mediefolk drept i landet, mens 76 er drept siden starten av krigen i 2003, melder RUG. Filippinene var det nest dødeligste stedet, særlig for landets frittalende radioreportere.

Straffløshet

CPJs analyser dokumenterer dessuten en annen urovekkende og vedvarende trend: De som myrder journalister straffes ikke.

«Drap ble utført med straffløshet i 90 prosent av tilfellene i 2005. Det er i tråd med opplysninger som CPJ har samlet i mer enn ett tiår. Mindre enn 15 prosent av mord på journalister siden 1992 har resultert i arrestasjoner og rettslig forfølgelse av dem som beordert drapene», rapporterer CPJ.

- Altfor mange journalister har mistet livet fordi de gjorde jobben sin, og myndigheter som ikke reagerer bærer ansvaret for statistikken, sier direktør i CPJ, Ann Cooper.

Overlagte drap

Hun påpeker at krigen i Irak kan få en til å tro at reportere mister livet på slagmarken.

- Men faktum er at tre av fire journalister som blir drept rundt i verden er offer for målrettede drap. Og deres drapsmenn blir sjelden stilt for retten, sier Cooper.

Og selv i konfliktsonen Irak er 70 prosent av drapene på journalistene nå overlagte, viser CPJs dokumentasjon. De to første åra av konflikten var kryssild stort sett årsaken til at journalister ble drept.

Savnet

CPJ har også en liste med 22 journalister som er klassifisert som savnet ettersom likene deres aldri er funnet. Lista omfatter saker helt tilbake til 1982. To navn føyde seg til denne statistikken i løpet av året. Det er Alfredo Jiménez Mota fra Mexico og Elyuddin Telaumbanua fra Indonesia.

Powered by Labrador CMS