Innrømmer at de har tøyd grensen

– Jo, vi har tøyd grensen og noen ganger trådd ut av journalistrollen, innrømmer BT-journalistene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mars fikk Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen pris fra Kr. Dahls minnelegat og Berlingske journalisters pris for sine avsløringer om økonomisk kriminalitet i Farum. Nå skriver de bok om Brixtofte-skandalen.

Da BT-journalistene var på Sommerkonferansen i Kristiansand la de ikke skjul på at de har strukket grensene for journalistrollen.

Kilde som aktør

– Dere lente dere tungt på Jørgen Lindhardt. Var dere ikke betenkt over å la ham finne kilder og deretter være døråpner for dere?

– Hadde vi kontaktet folk i blinde, så ville vi blitt avslørt. Det ville gitt Peter Brixtofte tid til å fjerne dokumenter og bygge et forsvar. Morten opplevde det da han skrev om lønnsutbetalingene til Høyer, sier Jakob.

Begge understreker at vurderingene underveis var deres. De er klar over at det kunne vært farlig å lene seg på hovedkilden. De forsvarer seg med at skriftlige dokumenter og andre kilder bekreftet det mannen hadde fortalt.

Dyttet på

Selv om en borgermester aldri tidligere var blitt suspendert, fant de to en lovhjemmel for det. Da ringte de medlemmer i byrådet og spurte om de ville bruke loven til å fjerne Brixtofte. Journalistene hadde interesse av at politiet gikk raskt inn i saken, og dyttet på så godt de kunne. Drev de kampanjejournalistikk?

– Ja, svarer de i kor.

Jakob sier at Peter Brixtofte ikke er den eneste skyldige i Farum, men han står helt sentralt. For å rydde opp i Farum, var det et delmål at borgermesteren måtte fjernes.

– De grove ting Brixtofte er siktet for krenker min rettsfølelse, svarer Morten og legger til:

– Borgermesteren fortsatte som om han intet har lært, han dekket over og hindret at man kom til bunns i sakene. Derfor ville vi ha politiet inn. Vi ble drevet av indignasjon, men vi bestemte ikke. Vi la tingene på bordet.

– Det er ikke et suksesskriterium for oss om Brixtofte ender i fengsel, sier Jakob.

Samme folkene

De to er kritiske til at Brixtoftes folk fortsatt styrer Farum, og at hans ånd henger tykt over kommunen og fotballklubben. De har ikke møtt én person fra Farum som skammer seg. Selv sier den tidligere borgermesteren at alt han har gjort, har han gjort i Farums tjeneste.

– Jeg tror at i hans hodet er det sant, sier Jakob.

Powered by Labrador CMS