Alle kan klage til PFU

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Terje Angelshaug, det aldri hvilende leserombud i Bergens Tidende, vil ha enda større oppmerksomhet om Pressens Faglige Utvalg, og enda flere saker til behandling i utvalget. Det er bra (Journalisten Nr 17/2007).

Angelshaug reiser samtidig spørsmålet om flere enn Norsk Presseforbunds generalsekretær – for eksempel også PFUs egne medlemmer – burde gis rett til å klage inn saker til utvalget på eget initiativ.

Til det er å svare at alle har rett til å klage. Men dersom klager ikke er identisk med den eller dem saken gjelder, skal det som hovedregel innhentes samtykke fra disse. Dette kravet gjelder også i forhold til generalsekretærens initiativrett. I noen tilfeller ønsker de berørte ro, og vil ikke at deres sak skal behandles i utvalget. Dessuten er det i forarbeidene til vedtektene for PFU forutsatt at initiativretten skal forbeholdes saker av stor prinsipiell interesse, eller saker hvor det er rimelig å gi den eller dem saken gjelder, bistand til å fremme den.

Som generalsekretær har jeg holdt meg til dette, og for øvrig oppfattet min viktigste oppgave å sørge for at PFU til enhver tid har et egnet redskap til å behandle klagene med, altså sørge for at de presseetiske normene til enhver tid er à jour. Når Vær Varsom-plakaten med ujevne mellomrom må revideres, er det fordi både pressen, journalistrollen og samfunnet endrer seg.

Angelshaug spør om det noen gang har vært vurdert å gi PFUs medlemmer rett til å bringe saker inn for PFU. Jo, det har vært vurdert, og ikke bare det. Det har også vært prøvd. Men ordningen ble avviklet i 1992, først og fremst fordi ingen bør inneha både aktor- og dommerrollen samtidig.

Powered by Labrador CMS