Kamp på kniven i Valdres

Både A-pressen og landbrukseide Tun Media ønsker å kjøpe avisa Valdres og Valdres Trykkeri. Harde ord og trusler smeller mellom styret i Valdres og Tun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tun Media gikk i oktober ut med et tilbud om 65.000 kroner per aksje, og en rekke av aksjonærene i Valdres og Valdres Trykkeri (VVT) aksepterte det. Tun inngikk avtale om kjøp av ti aksjer, som er grensen for eierposter i VVT.

9. november nektet imidlertid VVTs styre å godta overdragelsen av de ti aksjene, som utgjør 4,2 prosent av aksjekapitalen. Nå setter Tun kniven på styrets strupe og varsler rettssak hvis det ikke omgjør sin beslutning innen 7. desember.

«Bør lære seg folkeskikk»

– Styrets vedtak er uakseptabelt og i strid med aksjeloven, sier administrerende direktør Terje Bertheussen i Tun Media, som blant annet eier Nationen.

Bertheussen tilbyr VVT betydelige trykkerioppdrag for de store landbruksselskapenes publikasjoner, dersom Tun får komme inn som en betydelig eier.

– Tun bør lære seg folkeskikk, ellers stryker vi selskapet fra lista over framtidige samarbeidspartnere, er svaret fra nestleder i VVTs styre, Ola Skrautvol.

Konsulentredaktør

Mens krangelen pågår, styres VVT av det innleide konsulentselskapet Rokade fra Bærum. Rokade ble hyret inn i mai for å gjennomføre en intern gjennomgang av driften, og en vurdering av strukturelle endringer. Deres representant, tidligere Dagsavisen- og Dagbladet-topp Mads Nygaard, er konstituert som både administrerende direktør og ansvarlig redaktør.

– Jeg har jobbet med medier i 20 år og har aldri hørt om en seriøs avis som har overlatt ledelsen til et innleid konsulentselskap. Det er spesielt graverende at de har overtatt den redaksjonelle kontrollen, sier Bertheussen, som mener det er «helt vilt» at Rokade skal ha tre millioner kroner for sitt arbeid.

Frykter slakt

– Rokade kommer til å tømme kassen i VVT, slik at det ikke er noe egenkapital igjen. Vi tror at de vil partere selskapet, og selge ut trykkerivirksomheten eller eventuelt legge den ned, sier Bertheussen. Etter planen skal Rokade framlegge sin rapport før jul.

Ola Skrautvol avviser at Rokade får tre millioner kroner for jobben.

– Tre millioner er den totale rammen for omstillingsprosessen. Halvparten er intern innsats, mens resten er eksterne kostnader. Vi har identifisert et forbedringspotensial på oppunder seks millioner kroner i året, sier nestlederen i styret. Han avviser at det er noe problem at Nygaard er ansvarlig redaktør i en overgangsfase.

– Avisa har en egen redaktør som i praksis har det daglige ansvaret.

Fraråder salg

En endring av eierbegrensningen i vedtektene krever kontroll over to tredjedeler av de i alt 238 VVT-aksjene. Styret fraråder eierne å selge til Tun, under henvisning til vedtektenes krav om lokalt eierskap og behovet for ro rundt den interne gjennomgangen.

Tun Media har nå tatt kontakt med aksjonærene og anmodet dem om å ta initiativ til en ekstraordinær generalforsamling i januar, slik at Tun kan presentere sitt tilbud i detalj.

Bakom lurer A-pressen, som er representert i regionen med den dominerende avisa Oppland Arbeiderblad. På lederplass oppfordret OA nylig VVT til å endre sin «gammelmodige og proteksjonistiske» eierskapspolitikk. Konserndirektør John Kvadsheim i A-pressen har bekreftet overfor Valdres at A-pressen er interessert i å kjøpe seg inn i avisa.

Minusresultater

På VVTs generalforsamling i april framkom det misnøye blant eierne med resultatene de siste årene. 2005 endte med et årsunderskudd på 1,1 millioner kroner, mens fjoråret resulterte i minus 199.000 kroner. VVT har betydelige finanskostnader, knyttet til en bruttogjeld på 65,8 millioner kroner etter tunge investeringer.

– Problemet er at trykkeriutstyret vårt går på tomgang, forklarer Skrautvol.

Bertheussen sier at Tun Medias tilbud til aksjonærene er vennligsinnet, og at selskapet har de beste hensikter. Han hevder at VVT trenger tilførsel av ny egenkapital og nye oppdrag, noe Tun ønsker å bidra til.

– Våre hovedeiere, Tine, Felleskjøpet og Nortura, utgir cirka 30 publikasjoner, som vi vil kunne tilføre VVT i form av trykkerioppdrag, sier Bertheussen.

– Det er ikke særlig vennligsinnet når Tun Media uten forvarsel kommer med et tilbud til våre aksjonærer, midt oppe i en kritisk fase i den interne omstillingen, sier Ola Skrautvol.

Powered by Labrador CMS