TV 2-reporter utestengt fra redaksjonen

Anita Fleime nektet for Bach-betaling. Nå jobber hun hjemmefra med prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2s nyhetsreporter betalte Ole Christian Bach 50.000 kroner av egen lomme for et intervju. Intervjuet fant sted i Oman i 2005, mens norske myndigheter og kreditorer jaktet på Bach.

Fleime har mottatt en skriftlig korreks og er såkalt omplassert i TV 2. Det var produksjonsselskapet Novemberfilm som avdekket TV 2s utbetaling under arbeidet med en dokumentarfilm om betalingsjournalistikk som skal vises på NRK.

Ikke på jobb

Nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland sier til Journalisten at Fleime ikke lenger er på jobb i TV 2.

– Hun er verken sykmeldt eller permittert. Inntil videre skal hun arbeide med prosjektarbeid, sier Øvre Helland uten å presisere oppdraget nærmere. TV 2-reporteren kan ikke arbeide for nyhetsredaksjonen etter tillitsbruddet, og det er uklart hvordan saken etter hvert blir løst personalmessig.

– Vi har et arbeidsgiveransvar, i alle fall på kort sikt, sier nyhetsdirektøren.

Fleime nektet

Honorarsaken ble kjent gjennom en pressemelding fra TV 2 i formiddag. I pressemeldingen går det fram at TV 2 ble kjent med honoraret til Bach mandag denne uken, men det er ikke hele historien.

Øvre Helland opplyser at han hadde et møte med Novemberfilm en gang i oktober, der tidligere Se og Hør-reporter Håvard Melnæs og Arve Bartnes refererte opplysninger om at TV 2 skulle ha betalt Bach penger.

– De hadde intervjuer med to personer som hevdet at vi hadde betalt Bach. Det virket helt usannsynlig, men underveis kom det fram at det stemte, sier Øvre Helland.

Han forteller at Novemberfilm også konfronterte en rekke TV 2-ansatte med med opplysningene. Også Fleime benektet da at hun kjente til en slik utbetaling. Det samme gjorde hun da arbeidsgiveren spurte henne om forholdet.

Fleime innrømmet

Da Novemberfilm mandag denne uken henvendte seg til TV 2 med ønske om et mer utfyllende intervju, gikk tv-ledelsen en ny runde med Fleime. Da innrømmet reporteren utbetalingen.

Øvre Helland sier det er første gang han hører om en reporter som selv betaler for å få et scoop. Etter det TV 2 har brakt på det rene, gjorde Fleime aldri noe forsøk på å få utgiften refundert. Det er heller ikke noe annet uvanlig med regnskapet for reportasjen.

– Vi bygger i hovedsak på opplysninger fra samtalene med reporteren og vet jo ikke om vi er kommet helt til bunns i saken, sier nyhetsdirektøren.

Powered by Labrador CMS