Mer kritisk til Valla-dekningen

Sammenliknet med i fjor, mener flere dekningen av Valla-saken var for Valla-kritisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens 33 prosent av befolkningen i fjor mente at medienes dekning av Valla/Yssen-saken var for Valla-kritisk, har tallet steget til 38 prosent i år. Det viser en spørreundersøkelsen Respons gjorde for Nordiske Mediedager i februar.

VG ikke overrasket

Den økende kritikken overrasker ikke nyhetsredaktør Helje Solberg i VG, som var avisen som brøt nyheten.

– Det er naturlig at Valla får sympati for en så massiv mediedekning, og med de følger denne saken har fått for henne. Denne økningen sier nok aller mest noe om at det er gått tid fra saken verserte i mediene, til spørsmålet ble stilt på nytt, sier Solberg til Journalisten.

VG ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg, som frikjente VG og mente avisen ikke hadde brutt god presseskikk.

– Liten endring

Medieprofessor Sigurd Allern ved Universitetet i Oslo har tidligere vært sterkt kritisk til dekningen av Valla-saken. Han mener at resultatet fra i fjor er relativt likt årets, siden det er små endringer.

– Det er mulig det avspeiler en liten endring i retning at man er noe mer skeptisk til mediedekningen i ettertid enn de var da. Det oppfatter jeg som naturlig, fordi det på senvåren i fjor var en debatt med kritikk av mediedekningen, sier Allern.

Medieprofessoren viser til at det også kom to bøker om Valla-saken i fjor. En ført i pennen av journalist Torstein Tranøy, og en skrevet av hovedpersonen selv, Gerd-Liv Valla.

– Det har nok i noen grad påvirket synet på dekning. Men jeg synes endringene ikke er spesielt store, sier medieprofessoren.

Journalisten.no er til stede under Nordiske Mediedager i Bergen.

Powered by Labrador CMS