UDI benekter trusler

– Sentralt at de som får visum, også reiser hjem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Underdirektør Anne Kari Kollstrøm mener at UDI i forkant av Lillehammer-konferansen nedla et betydelig arbeid for å få ordnet visum til en del utenlandske deltakere, og at dette arbeidet til dels gikk ut over andre søknader. Hun avviser at hun på noen måte truer GIJ/Skup-komiteen med at de vil få dårligere prioritet senere på grunn av avhoppet til Philip Njaru.

– Truer ikke

– Men hva betyr det når du skriver at episoden med avhopperen Philip Njaru er «svært uheldig både for dere som arrangør, og for oss som prøver å tilrettelegge for denne typen konferanser» og at «det er en forutsetning at de som kommer returnerer»?

– Det som er det sentrale for oss er at de som får innvilget visum og kommer hit, også reiser hjem igjen. Hvis det skjer avhopp, er det et forhold vi må legge vekt på ved senere søknader, men det er ett av flere kriterier. Vi legger selvsagt også vekt på behovet for at slike personer deltar og legger vekt på forhold knyttet til blant annet ytringsfrihet. Men hver sak vurderes individuelt og konkret, sier Kollstrøm.

– Mener du at arrangører av denne type konferanser må garantere for at deltakerne reiser hjem igjen, og hvordan skal det være mulig?

– I dette tilfellet hadde vi et hektisk samarbeid med arrangørene for å få alle visumsøknadene klare i tide før konferansen. Det er viktig for oss at vi får riktig og tilstrekkelig informasjon også fra arrangørene. Vi kan selvsagt ikke ha en praksis som er så streng at vi aldri ville oppleve at noen ikke reiser hjem etter et besøk i Norge. Men på den annen side er en slik hendelse noe vi må legge vekt på. Det er selvfølgelig ingen trussel i det jeg har skrevet til GIJC/Skup-komiteen, men en forespørsel ut fra uklarheter som kom fram i media da denne saken ble kjent.

Powered by Labrador CMS