Vårflytting av rein i Finnmark. Foto: Trym Ivar Bergsmo / Samfoto

Hit vil ingen

– Journalister vil heller være arbeidsledige i Oslo enn å sette kursen mot distriktene, sier redaktør i Finnmarken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det rasles med spareknivene i norske mediekonsern og avishus, og de aller fleste skal «effektivisere» driften.

Men enn så lenge har det ikke fått norske journalister til å søke seg ut i distriktene, forteller lokalavisredaktør.

Tre ubesatte stillinger

– Jeg var veldig spent på hvordan de planlagte nedbemanningene ville slå ut på antall jobbsøknader. Foreløpig ser det ut som om norske journalister foretrekker være arbeidsledige i Oslo fremfor å sette kursen mot distriktene, sier Kari Karstensen, redaktør i A-presseeide Finnmarken, til Journalisten.

I øyeblikket har Finnmarken tre ledige faste stillinger. Karstensen forteller at søknadsbunkene har endret seg betydelig siden hun ble redaktør i avisen for drøyt tre år siden. Den gangen hadde de gjerne 10-15 søkere på hver stilling, hvorav i alle fall tre kunne være aktuelle. Ved de siste utlysningene har de bare hatt et par søkere, som ikke nødvendigvis har vært kvalifiserte,

– Jeg er veldig overrasket over at ikke flere ser hvilke muligheter man kan få i mindre redaksjoner. Jeg begynte selv karrieren min som 19-åring på et lokalkontor i Nordlands Framtid og fikk mange flere muligheter der enn hva jeg ville fått som yngst og ferskest i en stor og gubbete redaksjon.

Journaliststudenter vil bare jobbe feature

Spesielt er hun overrasket over holdningene hun møter når hun snakker med journaliststudenter.

– Jeg møter ofte nedlatende holdninger til det å jobbe i lokalavis. Jeg opplever også at mange helst vil jobbe med feature. Det å jobbe med nyheter, å jobbe tett med mennesker som nyhetsjeger i et lokalmiljø, har mistet sin status. Når jeg møter journaliststudenter, er det mye de holdningene jeg blir møtt med, forteller hun.

Hun synes dette er merkelig siden en lokalavis gjerne gir relativt ferske folk større og mer varierte utfordringer enn hva de får i de store redaksjonene.

– For eksempel hadde vi en medarbeider som ble vaktsjef etter å ha vært ansatt i et halvt år. Slike muligheter får man ikke mange andre steder. I tillegg er Øst-Finnmark journalistisk sett et veldig spennende område, ikke minst som følge av nærheten til Russland. Det er dessuten ventet stor vekst i Kirkenes, som følge av gjenoppstart av gruvedrift, aktivitet knyttet til Sjtokman-feltet.

Powered by Labrador CMS