Juleavisene snart i boks

Løssalgsavisene forbereder seg på hermetikk 2. juledag.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både VG og Dagbladet kommer ut 2. juledag, men i begge tilfeller er det aviser som er produsert opptil en uke i forveien.

VG inngikk i fjor vår en ny avtale med VGs grafiske klubb om å utgi fersk nyhetsavis 2. påskedag. Avtalen åpnet for at det også skal kunne utgis ferskvare på 17. mai, 2. pinsedag og 2. juledag, men produksjonsredaktør Grethe Ruud i VG sier at det ikke vil bli lagt opp til en fersk avis 2. juledag i år.

Åpner for ferskvare

– Vi har ingen planer om dette nå, men det betyr ikke at vi ikke kan legge om til produksjon av ferskavis på de aktuelle dagene neste år, sier Ruud.

Dagbladet følger samme opplegg som VG med forhåndsprodusert avis 2. juledag. Nyhetsredaktør Peter Raaum sier at avisen selger på 2. juledag stort sett som ellers. Det varierer litt med innholdet og hvilke saker man har, men slik er det også ellers, sier han.

Det er nå 13 avisfrie dager igjen, mens løssalgsavisene altså bare har 11. Det dreier seg om jule- og nyttårshelgen, påske, pinse, Himmelfartsdagen samt 1. og 17. mai.

I avisene har det i flere år vært presset på for å få ned antallet avisfrie dager, men spesielt grafikerne har holdt igjen.

– Respektløst

Førsteamanuensis Jo Bech-Karlsen ved Handelshøyskolen BI sier han er meget kritisk til at avisene trykker et slags ukeblad som de gir ut på høytidsdagene.

– Jeg har aldri forstått at det ikke skal være mulig å utgi ferske, nyproduserte aviser på disse dagene. Jeg vet ikke om begrunnelsen ligger i avtaleforhold til de ansatte eller om de egentlig vil spare penger, men uansett godtar jeg ikke disse argumentene. Det er respektløst overfor leserne, og spesielt nå som vi har løpende nyhetsjournalistikk på nettet er dette en forferdelig demonstrasjon av avisenes impotens, sier Bech-Karlsen.

Powered by Labrador CMS