Arne Fredly fikk mye oppmerksomhet rundt sin klage til PFU. Foto: Birgit Dannenberg

Færre PFU-klager i 2008

I løpet av året har Pressens Faglige Utvalg fått 262 klager, som er klart færre enn fjorårsrekorden på 314.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Antallet er likevel det tredje høyeste i PFUs historie, og noen flere klager kan fortsatt komme inn før året er omme. Men det som er helt sikkert er at PFU har rukket å behandle 271 klager, et tall som inkluderer noen overliggere fra 2007.

Skjerpe seg

Statistikken viser at mediene oftest er felt på brudd på Vær Varsom Plakatens punkt (4.14) om samtidig imøtegåelse. Deretter følger mangel på kildekritikk og kontroll av opplysninger (3.2), punktet om saklighet og omtanke (4.1) og titler som går for langt (4.4).

– Til min forundring og fortvilelse er det nok en gang brudd på samtidig imøtegåelse som topper fellingsstatistikken. Det er et helt sentralt prinsipp at den angrepne part har krav på å bli hørt i samme sending eller samme utgave. Mediene må rett og slett skjerpe seg, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Sjelden

Han påpeker at felte medier i de fleste tilfeller har gjort noen for å få tak i folk, men de burde gjort mer. Og jo sterkere påstander, jo mer må mediene anstrenge seg for å få angrepne i tale. Kokkvold sier det også er et problem at mediene ikke er tilstrekkelig konkrete når de presenterer en kommende sak for folk.

– Det er mange eksempler på at medier opplyser om kritisk omtale uten å forelegge den angrepne part de konkrete beskyldningene. Dette er noe redaktørene må ta seg av, sier Kokkvold.

Han mener mer innsats og en bevisst holdning er det som skal til for å redusere denne typen fellelser til et minimum.

– Skriver mediene for lett at man har forsøkt å få tak i folk uten å lykkes?

– De skal skrive det. Men vi har tilfeller av påstand mot påstand hvor mediene ikke klarer å sannsynliggjøre at de har gjort særlig anstrengelser.

Gjemmer seg

NP-generalen presiserer at folk som bevisst gjemmer seg, ikke kan hindre medieomtale av en sak.

– Gjør folk seg utilgjengelig, mister de retten til samtidig imøtegåelse, og de kan heller ikke kreve tilsvar senere.

Kokkvold viser også til at mange av bruddene på kildekritikk og kontroll av opplysninger kunne vært unngått om mediene hadde gjort større innsats for å få tak i personer som utsettes for anklager.

Ni saker

Det siste møtet i PFU var 18. desember. Der var det ni saker opp til full behandling. Det endte med to fellelser og en kritikk. Til sammen har utvalget i år avgitt 130 uttalelser, hvorav 57 har vært fellende og tre har inneholdt kritikk. 70 ganger har PFU ment at mediene ikke har brutt god presseskikk.

Resten av klagene har enten vært gjenstand for forenklet behandling, blitt avvist, trukket eller endt i en minnelig ordning.

Powered by Labrador CMS