Redaktør av The Point, Pap Saine, utenfor rettssalen. Til venstre Sam Sarr, redaktør av opposisjonsavisen Foroyaa. Foto: Kjersti Nelson

Tiltalt for kildevern

Banjul/Oslo: Gambiske myndigheter trekker redaktør for retten, fire år etter at kollegaen hans ble drept.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siste: Rettsmøtet utsatt

Hver dag slår den gambiske avisen The Point opp bildet av sin tidligere redaktør, med teksten: Hvem drepte Deyda Hydara? Nå blir den dreptes kollega og barndomsvenn stilt for retten. Pressefrihet i Gambia er et følsomt tema, og journalister blir stadig fengslet, etterforsket og stilt for retten.

Den siste måneden er redaktøren og utgiveren av The Point, Pap Saine, blitt stevnet av politiet flere ganger. Saine ble også brakt inn for forhørsretten i Kanifing den 4. februar.

Saken skulle opp til ny høring i dag. Redaktørens tilhengere var møtt fram ved rettslokalet 10 kilometer utenfor hovedstaden Banjul. De fikk beskjed om at dommeren var på kurs og at saken er utsatt til 25. februar, forteller kolleger av Saine på telefon fra Gambia.

Taus tiltalt

Det var massivt oppmøte av pressefolk og andre som ville støtte Pap Saine under rettsmøtet for to uker siden. Da vi ankom den overfylte rettssalen, var Pap Saine allerede i vitneboksen.

Den kvinnelige dommeren Sagarr Jahateh ga først uttrykk for at Saine kunne slippe kausjon. Etter en femten minutter lang rettssak, ble kjennelsen at han måtte kausjoneres ut for 50 000 dalasi (ca. 13 000 kroner).

Den storvokste redaktøren er kjent som en mann av mange ord i Gambia. Likevel forholdt han seg taus og tankefull under rettssaken.

Nekter å oppgi kilder

Saine er tiltalt for «publisering av falskt materiale». Bakgrunnen er at The Point 30. januar trykket en artikkel med anonyme kilder og uten byline. Artikkelen var på omkring 90 ord og omhandlet fengslingen av den gambiske diplomaten Lamini Sabi Sanyang.

Sanyang ble ifølge the Point fengslet i Gambia kort tid etter at han returnerte fra USA. Politiet ville at Saine skulle oppgi sine kilder, noe han motsatte seg.

- Vil spre frykt

Dette skjer fire år etter det uoppklarte drapet på Saines barndomsvenn og gode kollega, Deyda Hydara. Hydara ble drept av tre kuler 16. desember 2004. Saine har vært en anerkjent journalist og reporter siden 1970 og redaktør av The Point siden 1991. I tillegg er han korrespondent for Reuters.

Lederen for den gambiske presseunionen, Ndey Tapha Sosseh, stilte som garantist for Saine. Hun mener den gambiske regjeringen benytter rettsapparatet for å minne pressen om sin makt i landet.

– Slike ting fører til selvsensurer i mediene. Journalister og redaktører blir redde for å trykke ting som kan virke provoserende på regjeringen, sier hun.

– Pressen er blitt svært selektiv i hva den tør publisere, dette hindrer arbeidet for demokrati i landet.

Kildevern

Sosseh mener rettssaken mot Saine torsdag er unødvendig og at det hele burde vært løst på kort tid.

– Enten stemmer det at diplomaten ble fengslet, eller så stemmer det ikke. Dette burde ikke være vanskelig å finne ut av, sier hun. Sosseh mener staten ikke kan kreve at redaktøren oppgir sine kilder, siden det kan være farlig for kildene.

Hun tror likevel ikke det er noen fare for at gambiske pressefolk igjen kan bli utsatt for drap. – Gambia er altfor redd for mer negativ omtale internasjonalt.

Lar seg ikke presse

Pap Saine sier selv at han som redaktør forventer at slike ting kan skje. Han legger til at etter sin lange erfaring i mediene, vet han hvilke kilder han kan stole på.

– Jeg vet mine kilder har rett, men når politiet presser meg for å oppgi disse, kan jeg selvfølgelig ikke gjøre det.

Saine takker samtidig venner og kolleger for støtte i den vanskelige perioden. Rettssalen i Kanifing var fylt til randen av pressefolk og familie forrige gang saken var oppe. Blant dem var Deyda Hydaras enke og datter.

Kun fem dager etter rettssaken ble Saine igjen bedt om å møte for politiet i Gambias hovedstad Banjul. Han ble spurt ut om sitt statsborgerskap og måtte forevise sin fars pass. Deretter ble han løslatt og bedt om å holde seg tilgjengelig, slik at politiet kunne kontakte ham dersom de fant det nødvendig.

Les også:

Reportere uten grenser om rettssaken mot Saine.

Powered by Labrador CMS