Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg

– Norske journalister kan bli flinkere

Kokkvold mener journalister skal klargjøre premissene for intervju.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble en undersøkelse om hvordan norske ledere opplever journalister offentliggjort. Undersøkelsen, som JKL, Synovate og PricewaterhouseCoopers står bak, viser at mange ledere opplever at de blir bevisst feiltolket, at sitater blir tatt ut av sammenheng og at det ofte ikke gis innsikt i premissene for intervjuet.

– Jeg ville vært bekymret dersom alle ledere hadde sagt de er så fornøyd med mediene at de ikke kunne fått det bedre. Det ville antakelig vært like bekymringsverdig som resultatet som foreligger, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Premisser

Kokkvold understreker at det likevel er flere av momentene i undersøkelsene journalistene bør ta alvorlig. Blant annet at premissene for intervjuet skal klargjøres. Generalsekretæren mener det er bare ved noen få tilfeller er akseptabelt å overrumple ledere.

At sitater tas ut av sammenheng og ikke gjengis i sin helhet, er noe han mener det må tas tak i.

– Norske journalister kan fortsatt bli flinkere til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Det er heller ikke akseptabelt å utelate de forbehold som kanskje gjør saken mindre spennende, men er essensielle for budskapet intervjuobjektet vil formidle.

Formidle

Kokkvold mener det ikke bare er å avfeie slike undersøkelser med at vi har en fri kritisk presse, som skal kunne drive aggressiv journalistikk. Generalsekretæren er likevel ikke overrasket over at norske ledere er misfornøyde.

– Det er helt naturlig – de er vant til å få det som de vil. De fleste som uttaler seg ønsker sin versjon av verden. Det er ingen som har slike privilegier i et samfunn, man må leve med å blir sett utenfra. Men det betyr ikke at mediene har lov til å dramatisere og utelate en sentral del av virkeligheten.

Powered by Labrador CMS