Maradona var verre

Skal vi likevel skrive «ryke og reise»?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Argentinas landslagssjef i fotball, evig omstridte Diego Maradona, tok bladet fra munnen etter den knepne seieren over Uruguay som ga VM-plass i siste øyeblikk og etter en elendig kvalifisering.

VG Nett snille

Dermed var tiden moden til å gi pressens ynkelige medarbeidere det glatte lage, etter at de hadde kritisert lederstilen og disposisjonene til mannen med «Guds hånd».

VG Nett kunne fortelle leserne at Maradona ba mediene »ryke og reise». Dette er en sterkt utvannet utgave av sekvensen der laglederen ber journalister «suge seg», eller «suge meg», alt etter oversettelse. Journalistens norsk-argentinske medarbeider insisterer brydd på det siste.

Jeg vet ikke om VG er så bluferdige som det virker her, eller om de snublet over en familievennlig versjon på nettet.

Verre enn verst

For leserne blir det bare rart. Først lover overskrifter og selve mediedekningen dem en saftig skandale, Google News hadde for eksempel over 1.600 treff på søkeord i går kveld. Så leser de uttalelser som kunne falt i et kommunestyremøte på Sørlandet.

Senere under pressekonferansen besvarer Maradona et direkte spørsmål slik:

– You too, Pasman, you have dick up your ass too. (2:32 minutter ut i denne tekstet versjonen av pressekonferansen.)

Finn originalen

Etter et slikt utbrudd, er det sikkert enkelt å bli enige om at de mest nedtonede versjonene ikke gir leserne den informasjonen de trenger for å vurdere (makt) mennesket Maradona eller relasjonen mellom ham og mediene.

Samtidig er det tydelig at grove uttalelser forskjønnes og utvannes underveis, alt etter hvilken redaksjonell policy eller nærhet til kildene de ulike medier har. Hvordan skal nettdesken under tidspress best sikre at den starter ved originalen og deretter gjør sine egne vurderinger, ikke andres?

Samtidig kan vi være uenige om Maradonas utfall var alvorlige, eller viktige, og hvordan de eventuelt burde refereres. Jeg mener det fører galt av sted å underslå hvor grov han virkelig var. Hvis man foretrekker kliniske uttrykk framfor gatespråk, kan man likevel fortelle sannheten.

(Sigbjørn Strand i Dagbladet.no fant den tekstede videoen)

Powered by Labrador CMS