Einar Hålien, Hilde Haugsgjerd, Knut Olav Åmås og Pål Bjerketvedt.

Tre eller fire interne

(KOMMENTAR): Flere navn blir nevnt som arvtaker til Matre i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hans Erik Matre har trukket seg fra stillingen som ansvarlig redaktør i Aftenposten. Han har sittet i jobben i nesten seks år, og slutter etter lengre tids kreftsykdom.

Det skaper alltid spenning når sjefen slutter i landets snart største avis. For de ansatte, leserne og konkurrentene. Tre eller fire interne kandidater er aktuelle.

Prosess

Politisk redaktør Harald Stanghelle (53) var lenge ansett som Aftenpostens neste sjefredaktør. Men da han for et år siden ble dumpet til fordel for Hilde Haugsgjerd (57) som avløser i Matres fravær, sank aksjen hans betraktelig.

Få vet hvordan ledelsen i Schibsted tenker. Det blir antydet at de heller mot å tilby Haugsgjerd jobben permanent. Men det er for tidlig i prosessen til at andre enn Rolv Erik Ryssdal kan ha gjort seg opp en helt bestemt oppfatning.

Einar Hålien (45) kom til Schibsted fra Bergens Tidende for et drøyt år siden, og har lenge vært ansett som utfordrer til de to. Han sammenlignes med Matre, siden begge kommer fra BT, og går i likhet med ham det Aftenposten-folk kaller «konsernskolen». Men det er tilsynelatende blitt stillere om Hålien de siste månedene.

Kriterier

Den største usikkerheten gjelder kanskje hva Schibsted vil legge størst vekt på. Hvor mye teller karisma og evne til å skape begeistring internt og i markedet? Hvor viktig er innsikt i nye medier? Konsernfølelse? Businessforstand?

Hvis personlighet er viktig, favoriserer det kanskje en dark horse i det interne oppløpet. Knut Olav Åmås (41) har vært kultur- og debattredaktør det siste året, og nyter stor respekt blant erfarne medarbeidere i avisa. Han er aktiv i offentlig ordskifte, homofil, ganske ung, og engasjert i spenningen mellom nye og tradisjonelle medier.

Utenfra

Det er selvsagt ikke gitt at redaktørjobben besettes ved opprykk.

Sjefredaktør Bernt Olufsen (55) i VG har vært nevnt, men vil han påta seg en ny avis i konsernet?

Amund Djuve (45) fortsetter antakelig ikke i Dagens Næringsliv helt til pensjonsalder. Men han har framstått som forsiktig i møtet med nettet, mens Schibsted har lyktes med en aggressiv satsing.

I Media Norge-systemet befinner nok også Trine Eilertsen i BT, Tom Hetland i Stavanger Aftenblad og Hans Christian Vadseth i Fædrelandsvennen seg et sted i kikkerten. Men kanskje litt ut mot kanten.,

Pål Bjerketvedt (48) i NTB har vært nevnt som kandidat både til sjefsjobbene både i Bergens Tidende og på Institutt for Journalistikk. Han har blant annet bakgrunn fra Avisenes Pressebyrå, Østlandets Blad og Gjengangeren.

Det er få kvinner på denne lista. Aftenpostens administrerende direktør Kristin Skogen Lund (42) har sterk konsernbakgrunn, men mangler journalistisk profil. Avisa har aldri hatt kvinnelig sjefredaktør. Så lenge Haugsgjerd vil, er nok hun en sterkere kandidat.

Konsernsjef Didrik Munch i Media Norge er styreleder i Aftenposten og ansvarlig for å finne den som skal lede avisa de nærmeste årene.

Mitt stalltips: Knut Olav Åmås.

(Rettelse: Vi kom i skade for å kalle Skogen Lund administrerende redaktør. Hun er direktør.)

 

Powered by Labrador CMS