ISTAPPER: Nesten én av tre lyttere forsvinner når NRK P1 sender nyheter om formiddagen. Kanalsjef Jon Branæs skal kappe istappene. Foto: NRK

Nyheter senker NRK

Når NRK starter nyhetssendingene hver hele time, mister de opptil hver tredje lytter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lyttertallene for radio viser at nyhetssendingene på hvert timeslag sender oppslutningen rundt radioen drastisk ned. Mens NRK P1 på formiddagen har opptil 300.000 lyttere, ramler de ned mot 200-225.000 når kanalen sender sine fem minutter nyheter. Det er dette de på radiospråket kaller «istapper».

– Vi jobber nå med en ny radiostrategi, der målet er å redusere disse istappene mest mulig. Det er en strategi med fire års perspektiv og en lang rekke ulike tiltak som iverksettes litt etter litt fram mot 2013, sier kanalsjef Jon Branæs i P1.

To av de viktigste målene er å få barn til å høre på radio og styrke NRK P1s posisjon blant lyttere under 50 år.

Blant de tiltakene som allerede er iverksatt, er å øke musikkandelen i distriktssendingene til 40 prosent. NRKs egne undersøkelser viser at økt musikkandel i radioen også øker lytteroppslutningen. Det blir færre og lengre programmer, færre spesial- og nisjeprogrammer, men mer generelle programmer, og det blir flere direktesendinger i helgene.

Skiller riks- og lokalnyheter

Ett av forslagene de fortsatt jobber med, er å skille riks- og distriktsnyheter som sendes på hvert timeslag. I dag har man som fast mal først tre minutter riksnyheter og deretter to minutter lokalnyheter, men dette kan bli endret. En annen viktig endring er at NRK nå i større grad skal velge nytt framfor viktig. Det betyr at man skal tilstrebe en ny sak på topp i hver nyhetssending, eller i hvert fall en ny inngang.

– Her bryter vi det grunnleggende prinsippet om fallende viktighet som har preget vestlig kringkasting i 70 år, sier Branæs.

Han forteller at NRK-folk blant annet har vært i Danmark og lært mye om nyhetssendinger av kollegene i Danmarks Radio.

– Danskene sier at en god nyhetssak skal være samtaleutløsende. Vi vil kanskje kalle det en snakkis, og dette blir et viktig nyhetskriterium heretter, sier han.

Flyt og fordypning

– Du sier at P1 skal være en flytkanal og P2 en fordypningskanal. Hva er en flytkanal?

– I en flytkanal skal du få oppdatering hele tiden, og du skal ha radioen som et godt selskap. Vi får trolig lengre programmer, og vi vil få færre programledere så lytterne bedre kan venne seg til og bli kjent med «sine stemmer». Samtidig vil vi oftere bryte direkte inn i sendingene når noe viktig skjer, som for eksempel da Stoltenberg presenterte den nye regjeringen foran Slottet. Da brøt vi inn og sendte direkte fra Slottsplassen i alle distriktssendingene, sier P1-sjef Jon Branæs.

I tiden fram til jul foregår det mye «vask og puss», både i P1 generelt og på distriktskontorene. Samtidig skal P1 ruste seg mot den nye konkurransen fra P4 i de store byene. P4 har som kjent fått 24 timers lokalradiokonsesjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, og NRK ruster nå opp distriktskontorene i de fire byene.

Powered by Labrador CMS