VANSKELIG: Lene Østby Sævrøy mener kuttplanene er den beste løsningen for å sikre TV 2s framtid. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Stemte for TV 2-kutt

TV 2 skal kutte 130 årsverk, men sluttpakkene ledelsen lokker med, vekker liten begeistring. Som ansatterepresentant stemte NJ-medlem Lene Østby Sævrøy for nedbemanningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tilbudet TV 2 har framsatt er vesentlig dårligere enn det de ansatte fikk i forrige kuttrunde, i fjor høst. Da var det måned for måned, med et gulv i bånn, slik at 16 år i bedriftens tjeneste den gang ga en sluttpakke tilsvarende to år og én måneds lønn. Det er mer enn dobbelt så mye som dagens sluttpakketilbud gir.

– De er vel ikke de beste man kan tenke seg, nøyer klubbleder Baard Zakariassen å kommentere sluttpakkene med.

Bak hans ordknappe kommentar skimtes frykten for konsekvensene av negativ fokus på sluttpakkene, at de oppfattes som så dårlige at «altfor få» vil søke. For TV 2 skal kutte 150 millioner kroner, og ledelsen er klar på at staben må slankes med 130 årsverk. Nås ikke dette målet med frivillig avgang, venter oppsigelser.

– Jeg skulle ønsket at de var mye bedre, og jeg får bare håpe at de er gode nok. For poenget her må være frivillighet, frivillighet, frivillighet. Vi må prøve å unngå oppsigelser, sier nestleder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence. Fagforeningen har vært aktivt inne med støtte og rådgivning til de TV 2-ansatte som har 6. november som frist til å søke sluttpakker.

Ansatte stemte for kutt

Da TV 2-styret 22. oktober behandlet kuttplanene, ble de vedtatt mot én stemme. Det betyr at to av de tre ansatterepresentantene i styret – NJ-medlem Lene Østby Sævrøy og Christine Mikkelsen (Parat) – stemte for den drastiske nedbemanningen. Bare NJ-medlem Terje Dalen stemte mot. Han ønsket i stedet en utsettelse.

– De nye konsesjonsbetingelsene og rammevilkårene rundt distribusjon til markedspris kan gi økte inntekter. Da burde vi kunne se an situasjonen og vente med å vedta omfanget av kostnadskuttene inntil vi har bedre oversikt over de framtidige distribusjonsinntektene, sier Dalen.

Han ønsker ikke å kommentere at han og Østby Sævrøy havnet på hver sin side.

– Jeg står for det jeg gjør. Hva jeg måtte tenke om andres avgjørelser, holder jeg for meg selv.

Den beste løsningen

Lene Østby Sævrøy forsvarer sitt ja til ledelsens kuttforslag som det eneste riktige i dagens situasjon.

– Som ansatterepresentant er det fryktelig vanskelig å gå inn for noe som betyr at mange kolleger mister jobben. Jeg måtte gå mange runder med meg selv om dette, men etter å ha vurdert alle fakta og gått inn i alle detaljene, mener jeg at dette er den beste løsningen for å sikre TV 2s framtid.

Østby Sævrøy tror ikke Dalens forslag om utsettelse ville endret på noe:

– Jeg kan ikke se at situasjonen vil være så annerledes om en måned eller to. Foreløpig vet vi ikke engang om TV 2 vil søke den nye konsesjonen, samtidig som vi vet altfor lite om i hvilken grad de nye konsesjonsbetingelsene vil gi den oppsiden vi kan håpe på. Jeg er ikke sikker på at konsesjonen vil være nok til å løse TV 2s økonomiske utfordringer.

150 millioner kanskje ikke nok

Klubbleder og ansatterepresentant for Parat, Christine Mikkelsen, deler Østby Sæverøys oppfatning og støttet også ledelsens forslag.

– Per dags dato kan jeg ikke se hvordan vi kunne stemt annerledes. TV 2 har ikke tilstrekkelig økonomisk handlingsrom for å utsette kostnadskuttene. Og ser vi på helhetsbildet, er spørsmålet heller om 150 millioner kroner vil være nok, uttaler Mikkelsen.

Hun hevder at tilbakemeldingene fra Parat-medlemmene i denne saken har vært positive.

– De jeg har snakket med støtter vedtaket, men også vi skulle gjerne sett at sluttpakkene var bedre.

 

Etter at saken ble publisert i papirutgaven, har TV 2s informasjonsjef Marianne Røiseland henvendt seg til Journalisten med påstand om feil i regnestykket om sluttpakkene. Ifølge Røiseland må lønn i oppsigelsestida, som inngår i dagens sluttpakketilbud, medregnes. Da vil en medarbeider med 16 års ansettelsestid få totalt 17 måneders sluttpakke, og ikke 12 slik vi skrev.

 

Powered by Labrador CMS