Arne-Inge Christophersen. Foto: Initiative Universal Media.

2009 bedre enn MIO fryktet

Men reklameomsetningen falt med over én milliard kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medlemsbedriftene i Mediebyråenes Interesseorganisasjon (MIO) plasserte 6,7 milliarder annonsekroner for sine kunder i det norske mediemarkedet i fjor. Det er en tilbakegang på mer enn én milliard kroner, eller 14,8 prosent.

Det er MiOs styreleder Arne-Inge Christophersen ganske fornøyd med, spesielt ut fra forventningene.

– Det ble faktisk bedre enn vi hadde fryktet. Da vi passerte sommeren trodde vi at tilbakegangen kunne ende på over 18 prosent. Og så ble den mye lavere enn det. Det er ikke minst takket være to relativt greie måneder på tampen av året at vi greide å redde stumpene.

Overrasket

Målt i prosent blant de redaksjonelle annonsekanalene var det ukepressen som hadde det klart tøffest etter en tilbakegang på 24,3 prosent i 2009. Bransjesektoren så omsetningen fra MIO falle fra 328 millioner i 2008 til 289 millioner kroner i 2009.

Også fagpressen gikk prosentmessig kraftig tilbake, i overkant av hver femte annonsekrone fra 2008 ble ikke brukt i 2009.

I kroner og øre er det dagspressen som fikk svi mest. Mens omsetningen i 2008 var på 2,399 milliarder, hadde tallet falt til 2,006 milliarder kroner i fjor. Samtidig er markedsandelen forholdsvis stabil, selv om den falt under 30 prosent for første gang.

Blåser

Salgs- og markedsdirektør Per Håkon Fasting i VG sier at et begredelig år som 2009 er tøft for aviser som allerede en stund har vært inne i taktskifte i mediebransjen. Derfor kom det heller ikke som noen bombe at såpass store summer har forsvunnet ut av sektoren.

– Men vi er vant til at det blåser og det blir tøft for avisene å komme tilbake til gamle høyder, sier han.

Fasting forteller at han tror bransjen vil klare seg noenlunde i 2010. Gjennom sin krystallkule ser han at 2010 trolig vil ligge pluss/minus fem prosent i forhold til fjoråret.

På TV

Også TV-sektoren fikk omsetningssvikt i 2009. I alt 15,2 prosent av omsetningen gikk tapt sammenlignet med 2008, og det var omtrent 370 millioner færre kroner fra MIO-medlemmene å rutte med.

– Jeg tror at noe av det TV har tapt vil komme tilbake, men jeg tror ikke på en bonanza, sier MIOs styreleder.

Christophersen mener det er flere årsaker til dette; blant annet at annonsørene vet at TV fungerer, og at det er forholdsvis kostnadseffektivt gjennom at man når mange

Ser videre

Salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2 forteller at det var tøft å miste så store reklameinntekter som selskapet gjorde. Så understreker han at han vil legge 2009 bak seg og heller fokusere på året bransjen nå er inne i. Og for 2010 er han optimist.

– For vår del, og hele TV–bransjen, så tror jeg det blir vekst. Jeg tror mediemarkedet totalt sett ender litt opp, og jeg tror TV går ganske betydelig opp og TV 2 gjør det spesielt godt, sier Rossvoll.

Han poengterer at 2010 vil bli et annet type år, siden kostnadene allerede er sterkt redusert.

Stabilt

Nettet holder seg forholdsvis stabilt, men tapte i løpet av fjoråret åtte prosent av omsetningen fra 2008. I kroner og øre innebærer det at omsetningen ble redusert med 75 millioner kroner fra 2008 til 865 millioner kroner i 2009.

Nettet er samtidig den mediesektoren som økte markedsandelen sine mest i løpet av fjoråret. Andelen gikk opp med nesten en prosent til 12,8 prosent.

Krystallen

Christophersen ser fram til at det nye nettpanelet til TNS Gallup kommer på plass i år. Dermed gir det annonsørene bedre analyse om hvem det er som surfer på nettstedene. Det gir bedre grunnlag å selge reklameplasser på.

Styrelederen mener at når mediebyråene vet hvem brukerne er, så vil nettet bli mer attraktivt som annonsekanal.

Etter året Christophersen omtaler som det verste han opplevd gjennom 25 år i bransjen, er han forsiktig med å tolke meldingene så langt for hardt. Han er slett ikke sikker på vekst.

– Jeg tror nok at vi kommer til å se et marked med noen prosent tilbake, og vi kommer til å se endringer. Men jeg blir overrasket om vi ser plusstallet, selv om det jo kan skje.

Powered by Labrador CMS