Skup glemte å søke Fritt Ord før fristen gikk ut, dermed kunne generalforsamlingen registrere 100.000 ekstra i underskudd. Foto: Espen Moe

Trekker på egenkapitalen

TØNSBERG (Journalisten): Skup tapte 420.500 kroner i 2009. Glemte også søknadsfristen til Fritt Ord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var blant annet færre deltakere på Skup-konferansen i fjor som førte til underskuddet. Underskuddet ble dekket ved å trekke 420.000 kroner fra egenkapitalen som nå er nede i 757.201 kroner.

Søkte for sent

Konferansen i 2008 fikk 300.000 i arrangementsstøtte fra Fritt Ord, hvor 200.000 gikk til den internasjonale konferansen som kun fant sted i 2008. Søknaden for 2009 fikk ikke gjennomslag. Problemet var at søknaden på 100.000 kroner ble sendt inn etter at konferansen hadde funnet sted, og at den dermed ikke kvalifiserte til støtte.

I år har Skup søkt i tide – og fått doblet støtten til 200.000, kom det fram på generalforsamlingen.

Gravestøtte

– Vi har snakket om å opprette et graveteam i flere år, men det var først i år vi fikk det til. Det har ikke kostet noe, det vil si vi har fått andre til å betale. LLA og MBL har plukket opp regningen og det var Avisa Nordland som fikk støtte til sitt graveprosjekt, sa Skups avtroppende styreleder Håkon Haugsbø på generalforsamlingen under årets konferanse i Tønsberg.

Som Journalisten skrev tidligere i dag har tre profilerte gravejournalister støttet redaksjonen i Avisa Nordland med å avdekke en omstridt transportavtale i Bodø. Artiklene publiseres lørdag.

Budsjetterer med null

– Ved å ansette en daglig leder har vi fått bedre oversikt, og det har gitt styret mulighet til å jobbe mer politisk og faglig. Vi har gått gjennom et av de største kriseårene og Skup fikk et solid underskudd. I fjor brukte vi mer penger på konferansen enn vi hadde planlagt, både med hensyn til foredragsholdere og underholdning. Vi har ikke vært flinke nok til å telle pengene våre før vi har brukt dem. Dette er nå under mye bedre kontroll enn noen gang tidligere. Vi tror på et langt bedre år i år, sier Haugsbø.

Daglig leder Jens Egil Heftøy sier halvparten av fjorårets underskudd skyldes sviktende inntekter, hovedsakelig lavere tilskudd fra Fritt Ord og Norsk Redaktørforening.

På utgiftssiden trakk foredragsholdere 75.000 kroner mer enn budsjettert og posten underholdning kostet 30.000 kroner mer enn ventet.

– Det er dyrt å hente inn foredragsholdere fra utlandet, spesielt fra USA. Det har blitt en innstramming i forhold til rutinene for å dekke hotell- og reiseutgifter for foredragsholderne, sier Heftøy.

I årsberetningen skriver styret at de budsjetterer med å gå i null i 2010.

Er allerede på pluss

Heftøy sier de i alt det vesentlige har både inntekter og utgifter i første kvartal. Med rundt ti dager igjen av kvartalet er han optimistisk i forhold til årets budsjett.

– Både Fritt Ord og NJ har økt tilskuddene, og annonse- og standinntektene er 50.000 kroner over det som er budsjettert.

Samtidig er de tekniske utgiftene allerede dratt ned med 50.000 kroner i forhold til det som er budsjettert. Vi er allerede nå ganske sikre på å gå i pluss i år, sier Heftøy.

– Du må ikke være så optimistisk nå. Det er mye bedre å klaske et overraskende overskudd i bordet på neste års årsmøte, sa dagens ordstyrer Jahn Arne Olsen, til latter fra salen.

Enstemmig valg

Valgkomiteens forslag til styre, råd og kontrollkomité ble enstemmig valgt.

Heidi Molstad Andresen blir dermed ny leder for Skup og får med seg Ståle Hansen fra NRK som nestleder.

Det nystiftede rådet blir ledet av Astrid Aure fra KK og kontrollkomiteen skal ledes av Kjetil Stormark fra Dalane Tidende.

Styret foreslo og fikk gjennomslag for at NRKs Renie Thorleifson skal lede valgkomiteen også i neste periode.

Powered by Labrador CMS