Ser nærmere på Dele – ikke stjele

Norsk Journalistlag setter ned opphavsrettsutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Norsk Journalistlags (NJ) landsstyre var samlet forrige uke ble støtten til opphavsrettskampanjen «Dele – ikke stjele» (DIS) grundig diskutert. Resultatet er at det settes ned et utvalg som skal se nærmere på metodene for å sikre opphavsretten. Det skriver NJ på sine nettsider.

Ledes av Spence

Opphavsrettsutvalget ble foreslått av generalsekretær Jahn-Arne Olsen. Arbeidsutvalget (AU), som består av leder Elin Floberghagen, nestleder Thomas Spence, Hege Iren Frantzen fra NRKJ og Finn E. Våga fra Stavanger Aftenblad, skal sette ned det nye utvalget på rundt fem personer. Det er bestemt at det skal ledes av Spence, og de øvrige medlemmene vil bli oppnevnt på neste AU-seminar 23. – 25. november.

– Dette er en viktig politisk sak, og jeg tror det er mest sannsynlig med bare medlemmer fra landsstyret pluss generalsekretæren som har hatt ansvar for saksfeltet noen tid. Men det er like naturlig å trekke inn fagstaben, og eksterne krefter med stor kompetanse på feltet, i utvalgets arbeid med å innhente fakta, og til å få vurdert konsekvensene av ulike forslag, sier Spence.

– Krevende

Kulturdepartementet skal etter planen komme med et høringsforslag før jul. Opphavsrettsutvalget skal arbeide med NJs syn på forslaget, og forankre NJs politikk på området i organisasjonen.

– Normal høringstid er fra seks uker til tre måneder, så det blir en krevende og spennende oppgave for utvalget, sier Spence.

NJs endelige politikk og standpunkt vil bli vedtatt av landsstyret.

Diskutere metoder

NJs ledelse har gjort det klart at de ønsker å kjempe for opphavsretten på nettet, men at de er usikre på metodene. DIS lovforslag har fått kritikk fra flere hold, blant annet av hensyn til person- og kildevernet og fordi det i første rekke vil ramme lite teknisk innsiktsfulle fildelere.

– Dette blir en viktig debatt for oss, som vi må ta når vi får høringsnotat fra kulturdepartementet senere i høst. Vi er i starten av denne debatten. Vi skal diskutere metodene. Jeg synes ikke vi skal havne der i denne debatten at enten er vi for kildevern eller så er vi i mot opphavsrett. Men metodene må vi diskutere videre, og kanskje må vi finne bedre, mer treffsikre tiltak, sa leder Floberghagen under møtet forrige torsdag, ifølge nj.no.

Powered by Labrador CMS