Lærte av Terra-skandalen

Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten mener at Terra-saken ga viktige lærdommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er et journalistisk mareritt for lokale medier å oppleve at lokale saker eksploderer som riksnyheter rett foran nesen på dem. Det skjedde da Aftenposten avslørte vannverksskandalen på Romerike, og nå sist da journalist Morten Hofstad i Finansavisen gravde fram Terra-saken. Den rystet kommune-Norge og finansnæringen, men også lokalmediene i kommunene som spekulerte bort kraftinntektene sine.

– Kompetanseheving er viktig for å styrke den undersøkende journalistikken, fastslår Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten.

Journalisten har bedt norske mediefolk vurdere de største begivenhetene i bransjen, både i 2007 og framover.

– Hva er etter din mening det mest betydningsfulle som skjedde i norsk mediebransje i 2007?

– Facebook og YouTube har vært med på å skape nye medievaner. Nettet er blitt et enda sterkere sosialt møtested, og YouTube har stimulert til mer aktiv deltakelse. Brukergenerert innhold er blitt det nye moteordet.

– Hva tror du blir viktigst i 2008?

– Terra-skandalen viste hvor viktig det er at vi har våkne lokalaviser, som bedriver kritisk, undersøkende journalistikk. Vi må videreutvikle tilbud som gjør at leserne kan delta aktivt i enda større grad. Samtidig må det satses på kvalitet i alle ledd i journalistikken, slik at vi kan tilby våre lesere noe mer enn de kan produsere selv. Når det gjelder sjanger og kanal, vil vi merke sterk vekst i bruken av levende bilder på nettet.

– Hvilke konkrete prioriteringer kommer til å stå høyt på agendaen for mediebedriften din, i form av økt satsing/nysatsing/omprioriteringer?

– Vi kommer til å utvide tilbudet i digitale kanaler, samtidig som papiravisa skal bli sterkere på det som gjør seg best på papir. Kompetanseheving er et viktig stikkord. Både for å utvikle tekniske ferdigheter som videofilming/redigering, men også for å styrke journalistiske metoder i forbindelse med undersøkende journalistikk.

Powered by Labrador CMS