Gunnar Stavrum, Nettavisen, TV 220080612Brukt på nett

Hver tredje krone i Nettavisen fra tjenester

Viktig å ha flere bein å stå på, mener sjefredaktør. For første gang går Nettavisen i pluss.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var under A-pressens kvartalspresentasjon at konsernledelsen fortalte at Nettavisen ligger an til å gå i pluss i 2011.

– Dette er veldig bra! Vi har glimtet til med overskudd noen uker av gangen før, men for første gang ever ligger det an til et overskudd for hele året, svarte konsernsjef Thor Gjermund Eriksen på Journalistens spørsmål om Nettavisen ville ha svarte tall på bunnlinjen.

Millionoverskudd

Verken Eriksen eller sjefredaktør Gunnar Stavrum vil si konkret hvor stort overskuddet ligger an til å bli, men etter det Journalisten forstår er det snakk om noen millioner.

Det er da en kraftig forbedring fra fjoråret, da Nettavisen leverte et underskudd før skatt på 16,6 millioner kroner.

Nettavisen var gjennom en lengre periode med kostnadstiltak etter sommeren 2008. Det førte til at bemanningen ble halvert.

Stavrum sier at det er vanskelig å finne lønnsomhet i en konkurranse hvor konkurrentene på den ene siden subsidieres gjennom direkte og indirekte pressestøtte, og på den andre siden gjennom lisens.

– Vi konkurrerer mot aktører som samlet mottar mellom seks og sju milliarder kroner i statsstøtte hver eneste år.

Ryddet

Redaktøren forklarer at det er flere faktorer som har gjort at bedriften trolig leverer overskudd ved utgangen av året.

– Vi har klart å få ned kostnadene, samtidig har vi fått til en trafikkøkning. Og så skar vi bort alt vi ikke anså som kjernevirksomhet. Og så har vi ikke minst lykkes med annonsesalget.

Tjenester

Stavrum forteller at mens brorparten av inntektene fortsatt kommer fra tradisjonelt annonsesalg, kommer stadig med fra såkalte tjenester. Som blant annet å være kommisjonær for Norsk Tipping.

30 prosent av inntektene kommer fra andre tjenester. Tjenester som generalsekretær Per Edgar Kokkvold har brukt initiativretten sin på i et tilfelle av Nettavisens promoteringen av.

Stavrum forteller at han tror slike tjenester er kommet for å bli, og konstaterer at han også har sett andre nettaviser som forsøker med tilsvarende inntektsmuligheter.

– Når du brøyter opp sporet, slik vi har gjort her, så går du inn i ukjent terreng. Vi tok konsekvensen av PFU-tapet og merket tjenestene våre tydeligere.

Stavrum forklarer at Nettavisen valgte å bli tippekommisjonær fordi han mener det er legitimt med koblingen mot sport, og viser til de ukentlige lottosendingene på NRK. Ifølge redaktøren er avisen nå landets største kommisjonær.

– Det går an å gjøre det ryddig samtidig som det er lønnsomt.

Nettbetaling

– Hva med nettbetaling?

– Jeg tror på brukerbetaling på innhold, men tror det tar tid å finne de riktige modellene. Men denne inntektsstrømmen må komme i tillegg til annonsering og andre tjenester – ikke til erstatning.

 Derfor tror Stavrum at 2012 også blir et år som handler om nettannonser og ikke nettbetaling. Og selv om markedene i Europa skulle falle, tror han annonsemarkedet på nett vil holde seg.

– Det som skjer, og det så vi under siste finanskrise, er at annonsørene dropper de dyreste annonsene. Derfor tror jeg 2012 blir et bra år for nettet.

Powered by Labrador CMS