OSLO 20120206. Pressefolk i arbeid under fengslingsmøtet av terrorsiktede Anders Behring Breivik, mandag.Foto: Berit Roald / Scanpix

– Det var helt Texas

Pressen blokkerte for pårørende og overlevende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før retten ble satt under fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, var det klart terroristen hadde gitt sitt samtykke til fotografering i forkant av forhandlingene. Fotografkorpset ventet mannsterkt i påvente av nye bilder av massemorderen.

– Det var helt Texas! Det var sikkert 100 journalister og fotografer i rettssalen. De hadde barrikadert seg foran der vi satt, så det var umulig for oss å få med oss det som skjedde, forteller Magnus Håkonsen.

Sperret

Bare en halv time før han snakker med Journalisten, sto han ti meter fra mannen som for litt over et halvår siden forsøkte å drepe ham. Men da Breivik kom inn i rettslokalet, var det altså vanskelig å se noe som helst.

Håkonsen mener at de som er part i saken bør ha mulighet til å følge med på det som skjer i salen, og ikke må slå opp i VG eller Dagbladet for å få innsikt i hva som skjedde.

Samtidig regner han med at bildene fra rettssalen vil bli flittig brukt av mediene, og det tror han er bra.

– For det verste er at de bruker bildene fra rekonstruksjonen og fra pågripelsen, slik de gjorde nå i helgen. Å bruke bildene isolert, er ikke så ille, men det blir fort for mye når de brukes til å illustrere hver eneste sak.

Lavmål

En ting som virkelig fikk Håkonsen til å reagere under fengslingsmøtet var at flere fra pressen tok bilder av dem som satt på tilhørerbenkene, selv om de ba om at det ikke skulle skje.

– Det er lavmål og et klart overtramp. Jeg huket tak i en av journalistene etter rettsmøtet og ba ham om å slette bildene. Det lovet han. Det var et ufattelig styr, sier Håkonsen som tidligere har klaget VG inn for PFU for publiseringen av bildene fra rekonstruksjonen på Utøya.

Viktig

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til Journalisten at han mener det er viktig og bra at referatforbudet ble opphevet. Særlig fordi lukkede rom ofte kan lede til konspiratoriske tanker.

Kokkvold mener at det heller ikke var noen fallgruver under fenglingslingsmøtet. Under hovedforhandlingene senere i år kan det oppstå større etiske utfordringer, tror han.

Da kommer opplysninger, bilder og informasjon som blir vanskelig å veie når saken skrider fram.

Powered by Labrador CMS