Alf van der Hagen er ferdig som sjefredaktør i Morgenbladet. Foto: Birgit Dannenberg

Uenighet om bokpermisjon

Morgenbladet går sannsynligvis for to toppsjefer etter Alf van der Hagens avgang. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Morgenbladets sjefredaktør de ni siste årene, Alf van der Hagen, slutter. Årsaken til avgangen er uenighet med styret. I et intervju med Journalisten sier van der Hagen at han nå skal skrive bok om forfatter Dag Solstad.

Bokprosjekt

Kilder bekrefter overfor Journalisten at van der Hagen allerede i fjor søkte permisjon for å skrive boka, men at styret sa nei. Prosjektet skal også ha vært tema på det siste styremøtet, som endte med at redaktøren går av.

Styreleder Bjørn Smith-Simonsen, som gjennom selskaper er største private eier i avisa med vel 29 prosent, sier det er flere grunner til at van der Hagen nå forlater avisa.

– Jeg ønsker ikke å gå ut med detaljer på det, men jeg kan si at det ikke er misnøye med jobben hans, sier Smith-Simonsen.

– Det virker som van der Hagen brenner for bokprosjektet sitt?

– Det var snakk om en permisjon for å gjøre det. Det er et bidrag til det som har skjedd.

En sentral kilde sier til Journalisten at avgangen skyldes at avisen har behov for en toppleder som er dedikert til avisen, og som både kan og vil være tilstede i tiden framover. Når van der Hagen nå hadde sittet i ni år skal dessuten tidspunktet ha vært det rette for å skille lag. 

Avisen har fortsatt store ambisjoner om å fortsette opplagsveksten og ta markedsandeler.

Alf van der Hagen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere mandag ettermiddag.

Kan bli toledermodell

Samfunnsredaktør Lena Lindgren har allerede gått inn som konstituert sjefredaktør. Styret samles på fredag for å snakke om hva de vil se etter hos en ny toppsjef.

– Styret har ikke drøftet det ennå. Avisen har blitt så stor de siste årene at vi må ta stilling til om vi skal dele stillingen. Det har gått utmerket med van der Hagen som administrerende direktør og sjefredaktør så langt, men nå går det nok mot en to-ledermodell.

Liten kursendring

Styreleder varsler ingen store redaksjonelle eller strategiske endringer.

– Det kan tenkes at det blir en redaksjonell endring, men det kommer an på den nye redaktøren. Vi legger oss ikke opp i den redaksjonelle linjen. Det kan tenkes at det blir en liten kursendring, men det ligger ikke i kortene at vi bestiller det.

– Hva med nettsatsingen?

– Det vil komme inn i vurderingen. Vi kan ikke skryte av at vi er i front, men vi er i et tidsskille mellom papir og duppeditter nå.

Sikter på sommeren

Arbeidet med å finne en erstatter begynner etter påske, og håpet er å få ny sjefredaktør innen juni.

– Men det kan også strekke seg utover sommeren.

Powered by Labrador CMS