Geetika Nautiyal forlot jobben som journalist i India for å flytte med mannen til Norge. Nå legger hun vekt på å lære det norske språket, og «den norske pulsen». Foto: Glenn Slydal Johansen

Fra indisk TV til frilans i Norge

Journalist Geetika Nautiyal forlot TV-jobb for frilansliv i Norge. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For et knapt år siden sluttet den indiske journalisten Geetika Nautiyal i Indias største engelskspråklige nyhets-TV-kanal, Times Now, for å flytte til Norge. Mannen hennes hadde flere jobbmuligheter i utlandet, og sammen bestemte de seg for å flytte til Norge. 

Dekket opposisjonen

– Vi skal være her i noen år, men det er en åpen ende på det. Det å komme hit var ikke noen stor gjennomtenkt avgjørelse. Vi leste om landet med midnattsolen, og sa «la oss reise dit», sier Nautiyal, som legger til at de ikke har noen bånd som hindret dem fra å gjøre det.

Hun sier det var en vanskelig avgjørelse å forlate jobben som nyhetsjournalist i Times Now, men at hun skal klare seg. 

I Times Now dekket hun den nasjonale opposisjonen i hjemlandet. Før det jobbet hun fem år for nyhets-TV-kanalen CNN-IBN, hvor de tre siste bokstavene står for India Broadcasting News. Der dekket hun blant annet lokalpolitikken i Dehli og utviklingssaker som reporter. 

Hard konkurranse

Nautiyal beskriver arbeidssituasjonen som journalist i hjemlandet som utfordrende på grunn av hard konkurranse mellom de tre største nyhetskanalene.

– Det kreves mye med mye ansvar og lange arbeidsøkter, som kan vare opptil 20 timer. Dessuten er det mange mennesker og mange historier å fortelle. Både gode, og dårlige.

Medieetikken i India omtaler hun som god og respektabel, og mediene opererer fritt.

– Dersom du har noe å si vil du finne et sted å si det.

Steg opp

Av utdanning har hun en mastergrad i kommunikasjon, og Nautiyal har også erfaring som journalist fra den nasjonale avisen The Indian Express. Da hun gikk til Times Now etter fem år i CNN-IBN var det et steg opp på stigen.

– Alle ønsker nasjonal progresjon, men man må ha erfaring som reporter. Den nye jobben utvidet min horisont.

Norsk nettverk

Kort tid etter ankomsten til Norge begynte hun på norskkurs. Da Journalisten møter Nautiyal på Blindern har hun nylig fått et testresultat som viser at hun kan norsk på nivå B1 etter EUs standard. Det er det fjerde høyeste nivået på skalaen.

Da hun kom til landet meldte hun seg også inn som frilanser i Norsk Journalistlag for å møte andre journalister. I Norge frilanser hun for det engelskspråklige norske nettstedet The Foreigner, som tidligere i år fikk mye omtale for en av journalistenes refs av Ullern som bosted. 

For nettstedet har Nautiyal blant annet dekket 22. juli-rettssaken, noe hun beskriver som et «hurtigkurs i følelser». Hun dekker også saker i Norge som er relevant for India, som da indiske myndigheter i vinter, ifølge Stavanger Aftenblad, uttrykte «alvorlige bekymring» for at barnevernet i kommunen overtok omsorgen for et indisk søskenpar på ett og tre år.

I tillegg frilanser hun hjem til India.

– Hvis Julian Assange kommer til Sverige drar jeg for å dekke det, sier hun.

– Er frilansingen noe å leve av?

– Egentlig ikke. Men en av oss er etablert med jobb her, så det går.

«Den norske pulsen»

Ambisjonen er å fortsette å jobbe journalistisk i Norge i et nasjonalt medium. I mellomtiden hun å lære seg språket, og hun er også opptatt av å reise rundt i landet for å lære.

– Vi er glade i å reise. Det handler om å forstå landets puls. Det er noen barrierer med kulturen og språket, men jeg klarer meg. Vi har fått en god sosial sirkel her. 

Nautiyal får blant annet god hjelp av naboen, som er pensjonist, til å øve seg på å snakke norsk. 

I sommer studerer hun ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo fordi det er slike spørsmål hun er mest opptatt av.

Powered by Labrador CMS