Generalsekretær Jahn- Arne Olsen i NJ tror flere vil følge etter dersom Schibsted gjennomfører kuttrunder til høsten. Foto: Kathrine Geard

Frykter nye nedskjæringsrunder

Medlemstallet i Norsk Journalistlag (NJ) har vært stabilt siden 2010, men organisasjonen forbereder seg på tøffe tak i fremtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sommerens opptelling viser at det nå er 9.702 medlemmer i NJ. Det er 119 medlemmer flere enn på samme tidspunkt i fjor, men noe ned fra 2010. Generalsekretær Jahn-Arne Olsen påpeker at medlemstallet blant studenter som regel er på topp om sommeren. 

Under toppåret

Medlemstoppen ble nådd i slutten av 2008 da NJ hadde 9.739 medlemmer. Til tross for tilbakegangen siden den tid, vil ikke generalsekretæren dramatisere situasjonen.

– Rystelsene var i 2009 og 2010. Ser vi tiåret under ett fra 2002, er det ikke noen dramatisk endring i det totale medlemstallet. Men antallet fullt betalende ligger fortsatt langt under toppåret i 2008, sier Olsen.

I 2009 og 2010 mistet NJ rundt 500 fullt betalende medlemmer til sammen. Det har de ikke greid å hente inn.

Mulige nedskjæringer

Likevel ser han fremover. Han sier det er organisasjonens oppgave er å vite hva de må være forberedt på. Han trekker særlig fram det som nå skjer i Schibsted.

Det er Dagens Næringsliv (DN) som den siste tiden har omtalt prosjektet «RP15» i Schibsted Norge, som utreder endringer i det redaksjonelle arbeidet i regionavisene. Prosjektet er startet av sjefredaktørene i Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Aftenposten.

For to uker siden skrev DN at Aftenposten forbereder gigantkutt. Ifølge avisa kan hver fjerde ansatt miste jobben i omfattende nedskjæringer til høsten.

– Det største faresignalet nå er om det kommer en ny nedskjæringsrunde. Det som skjer i Schibsted kan tyde på det. Det virker som om de har bestemt seg for en strategisk posisjonering og at det ikke dreier seg om kortsiktige sparetiltak. Færre personer skal fylle flere flater.

– Hvis Schibsted gjør dette må vi regne med at andre følger etter. Vi må prøve å se hvor trykket kommer og være forberedt på det.

Et av forslagene i «RP15» er, ifølge Klassekampen, å samordne anmeldelser av film, litteratur, musikk og kunst i de fire regionavisene.

– Færre anmeldere vil representere en kulturell utvanning og mindre debatt. Det samme gjelder innenfor politikk, sier Olsen.

Han ser også andre områder som krever innsats fra fagorganisasjonen fremover. I inneværende landsmøteperiode står midlertidighet høyt på dagsorden. Lav organiseringsgrad blant fotojournalister, samt opphavsrettsspørsmål er også noe det jobbes med. I tillegg merker organisasjonen seg at frilansere er utsatt for mer press.

Flere pensjonister og kvinner

Når det gjelder medlemstallene hadde NJ i slutten av 2002 8.517 medlemmer. Til sammenligning hadde NJ 9.510 medlemmer ved siste årsskifte. Det er en økning på knapt 1.000 medlemmer.

Antallet pensjonistmedlemmer øker jevnt og trutt fra 788 i 2007 til 1.108 nå i juli. Det mener Olsen kan skyldes at det er flere 62-åringer som går ut i tidligpensjon.

Kvinneandelen kryper også oppover. I slutten av 2002 var denne på 39 prosent. Nå i juli ligger den like under 44 prosent, som er en liten oppgang siden årsskiftet.

I en tidligere versjon av artikkelen siterte Journalisten Olsen på at «Færre personer skal fylle færre flater». Det er ikke riktig. Det riktige er at «Færre personer skal fylle flere flater».

Powered by Labrador CMS