Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold mener lista understreker papiravisenes svekkede stilling. Foto: Birigit Dannenberg

– Mørk dag for avistoppene

Britisk maktliste sier mye om den moderne medieutviklingen, mener Per Edgar Kokkvold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den britiske avisen The Guardian rangerer årlig de 100 personene de mener har mest mediemakt i Storbritannia. Navn fra selskaper som Google, Facebook, Twitter, BBC og Apple fyller opp flest av de ti øverste plassene.

– Mørk dag

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold sier lista tyder på at både mediefeltet og kriteriene som ligger til grunn er bredt definert. Men han mener også at lista er et godt utgangspunkt for debatt. Og at den sier noe om utviklingen av de moderne mediene.

– Det er en mørk dag for avistoppene. Det er det ikke noe tvil om. Den øverste er Paul Dacre fra Daily Mail på en 7. plass.

Som eksempel trekker Kokkvold fram den avdøde britiske journalisten Anthony Sampson. I løpet av fire tiår beskrev han tilstanden i Storbritannia gjennom «Anatomy of Britain»-serien.

– Han skrev at den mest merkbare endringen er hvordan journalister har økt sin innflytelse. Nå er han død, men skulle han skrevet en bok i dag ville den handlet om at den trykte pressen, og gamle Fleet street, er svekket.

Den som troner øverst på årets liste fra The Guardian er nemlig Google-topp Larry Page. Deretter følger Twitter-sjef Dick Costolo.

Facebook er tidligere representert med Mark Zuckerberg, men erstattes i år av Joanna Shields fordi panelet ønsket en britisk representant. Zuckerberg tronet på topp av lista i fjor, men børssmellen har gjort at selskapets representant faller til en 6. plass i år.

BBC

Styreleder Lord Patten i BBC Trust, organet som påser at BBC driver i pakt med lisensbetalernes interesser, kaprer 3.-plassen. Det er én plass foran BBCs nye kringkastingssjef, George Entwistle. Han har for øvrig første dag i den nye jobben i dag, mandag.

– Det er interessant at BBC plasseres så høyt oppe. Det sier mye om BBCs svært sterke posisjon i Storbritannia, sier Kokkvold.

Levesons makt

Blant andre navn på topp 10-lista fins dessuten TV-kjendis og dommer i utallige talentprogrammer, Simon Cowell. Top Gear-kjendis Jeremy Clarkson, som det siste året har fått sin millionlønning diskutert på spalteplass, er å finne på en 27. plass.

– Mange vil sikkert reagere på at artistutviklere og annonsebyråer er på lista. Det viser at kriteriene er vide. Det er ikke tvil om at det økonomiske har spilt en viktig rolle, sier Kokkvold.

Panelet bak lista har vektlagt kulturell, økonomisk og politisk innflytelse i Storbritannia når de har satt opp lista.

Lord Leveson, som har ledet undersøkelsene av britisk presse det siste året, holder på tiendeplassen som han første gang kom inn med i fjor. Panelet bak Guardians liste mener han har hatt stor betydning for flere av navnene på årets liste.

Guardian skriver nemlig at det ikke er en tjueåring i en garasje i California som har endret medielandskapet det siste året. Snarere skyldes endringene den 63-årige dommeren som har gjennomført en omfattende høring om etikk og praksis i britisk presse. Leveson-rapporten legges for øvrig fram i november.

Murdoch-familien

Mediemogul Rupert Murdoch faller fra fjorårets 6. plass til 11. plass på årets liste. Han har tidligere toppet lista tre ganger, og det er første gang han er ute av topp ti. Men nå mener Guardian at han ikke lenger besitter den kraften han tidligere har hatt i det britiske mediemarkedet. Ruperts sønn, James Murdoch, faller ned til listas sisteplass etter at han gikk av som styreleder i BSkyB.

Alt er likevel ikke mørkt for familien Murdoch, understrekes det. Søsteren til James, Elisabeth Murdoch, klatrer fra fjorårets 23. plass til en 18. plass. Årsaken er at hun ikke er berørt av telefonhackingskandalen.

Tre kriterier

Den 100 navn lange lista er satt sammen av et panel bestående av åtte personer. Deriblant en medierådgiver, en redaktør i Huffington Post UK, en Guardian-journalist og en Guardian – redaktør.

Panelet understreker at listen i større grad er en invitasjon til debatt enn en konklusjon.

Powered by Labrador CMS