Amerikanerne skal velge om demokraten Barack Obama, republikaneren Mitt Romney eller fire andre partiers kandidater skal lede landet de neste fire årene. Foto: gemstone/Flickr.com

Satser voldsomt på USA-valget

Nyhetsledere mener det gjenspeiler interessen i befolkningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I natt skal velgerne i USA avgjøre hvem som skal styre landet de kommende fire årene. Norske medier har mange mennesker i sving både her hjemme og på andre siden av dammen.

Rekordsending

NRK har ikke overraskende flest hoder i arbeid. Totalt jobber rundt 60 mennesker med presidentvalget hos allmennkringkasteren.

– Dette er den lengste valgsendingen vi har hatt noen gang, sier Svein Bryn, vaktsjef for TV-sendingen.

Det er Ingvild Bryn og Erik Wold som skal lose seerne gjennom valget fra klokken 23.15 og frem til klokken 10 onsdag formiddag.

På Marienlyst vil 30 personer jobbe med TV-sendingen. I radioen sender P2 TV-lyden frem til klokken 6, men har fire dedikerte personer i arbeid gjennom natten. På nett er seks nettjournalister hentet ut av vanlig turnus for å jobbe med valget.

I USA har NRK tre TV-reportere på plass, samt en nettjournalist. 

TV-team

Konkurrenten TV 2 har totalt 35 personer i sving, inkludert reportere, teknikere og journalister. De begynner sendingen klokken 22 og holder det gående fra Bergen frem til klokken 6. Da tar Oslo over stafettpinnen.

– Vi sier ikke når vi er ferdige. Vi bytter bare crew på morgenkvisten, så kjører vi videre, sier utenrikssjef Tuva Raanes.

I USA har TV-kanalen tre TV-team og en nettjournalist på plass. Her er også nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Valgvaker

Dagbladet har to reportere på plass i USA i tillegg til leder Martine Aurdal i samfunnsavdelingen. Fra Oslo vil opp mot 30 reportere jobbe med å dekke USA-valget gjennom vanlig nyhetsdekningen, livestudio og reportere.

– Vi kommer også til å ha flere eksterne kommentatorer som møter i livestudio og i nettmøte, sier nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord.

Avisen er, i likhet med TV-kanalene, representert på valgvaker i Norge.

NTB har to reportere i USA og ni reportere i Oslo som jobber med valget. Tre av dem jobber med livedekning.

– Vi kjører gjennom natten avhengig av når resultatet blir klart, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes.

Interesse

De norske mediene har allerede i lang tid vært preget av saker som omhandler amerikanernes valg av president. Nyhetslederne mener den norske dekningen reflekterer interessen hos seerne og leserne.

– Det engasjerer veldig, og leserne er opptatt av det. Vi så det sist, og vi har sett det ved tidligere valg også, sier Beverfjord.

NTB-redaktøren viser til at flere hundre lesere fulgte byråets livedekning av de to første valgdebattene, som gikk midt på natten norsk tid.

– Det er ikke noe valg bortsett fra vårt eget som kan sammenlignes. Det har alltid vært enorm oppmerksomhet rundt USA-valget. Det knytter seg til interessen for USA, historien mellom landene, de transatlantiske båndene også videre, sier Bjellaanes.

På spørsmål om interessen kan være medieskapt, svarer han slik:

– Man kan diskutere hva valget egentlig betyr, men det blir en helt annen diskusjon.

TV 2s utenrikssjef mener presidentvalget er blitt ekstra spennende etter orkanen Sandys ødelegginger.

– Hvem som blir president i USA har også betydning for Norge. Vi mener det er interessant og viktig. Og jeg tror folk er nysgjerrige, sier Raanes.

VG besvarte ikke Journalistens henvendelser tirsdag formiddag.

Powered by Labrador CMS