Skup har i år en bedre geografisk spredning i påmeldte metoderapporter. Foto: Kathrine Geard

Klart for årets kamp om graveheder

52 metoderapporter er påmeldt til konkurransen om SKUP-prisen 2012.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det sier Skup-juryen seg fornøyd med. Antallet ligger på samme nivå som årene før og etter rekordåret 2010, da det kom inn hele 66 prosjekter. 22. juli-rettssaken la beslag på både mannskap og ressurser i fjor, men redaksjonene har likevel funnet rom til mye gravende journalistikk.

Juryleder Thor Woje slår fast at det blir en ekstra tøff oppgave å vurdere de innsendte prosjektene i år. Skup-konferansen arrangeres tidlig, i dagene 15. til 17. mars, noe som gir kortere arbeidstid for juryen.

Geografisk spredning

Oversikten over metoderapportene viser at de store Oslo-redaksjonene dominerer litt mindre enn i fjor. Den geografiske spredningen er større enn tidligere, og også mindre og helt nye redaksjoner er representert.

– Det gir i sum en tilfredsstillende deltakelse også i år, selv om vi gjerne skulle sett enda flere distriktsaviser representert, sier Woje til Skups hjemmeside.

Han merker seg spesielt at fagpressen er bedre representert enn tidligere.

Flest fra NRK

Ni av årets prosjekter kommer fra lokale medier. Temaene spenner over et bredt spekter, men ikke overraskende er det sendt inn flere 22. juli-prosjekter.

Flest rapporter kommer fra NRK, med sju. VG, Bergens Tidende og Dagbladet har sendt inn fem hver. Gravemagasinet Plot er representert med to prosjekter.

Et spesielt bidrag i år er TV 2s dokumentar “Det er deg vi er glad I”, som følger TV 2-journalist og seksbarnsfar Torgeir Foss etter at han falt fra et tre i hagen 27. mars 2011 og ble lam fra brystet og ned. Foss, som selv hadde regien og deltok i filmingen, døde nyttårsaten 2012.

Rekordantall

VG har sendt inn metoderapport for sitt omfattende prosjekt “Hjelp oss å granske”, om statsrådenes pengebruk. Hele 17 VG-journalister er ført opp som medarbeidere i dette samarbeidet. Det er tangering av rekorden VG selv satte i 2011, i forbindelse med rapporten om avisas terrordekning.

Du kan lese hele Skup-oversikten her.

 

Powered by Labrador CMS