Foto: Wikimedia Commons

NRK skrotet reprise

Innslag om Skavlan og Anna Wahlgren skapte forviklinger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK P2 sendte 8. februar en lengre reportasje om etikkvurderinger i underholdningsprogrammer. Innslaget gikk i mediemagasinet Kurer og foranledningen var det mye omtalte intervjuet med den svenske oppdragelseskjendisen Anna Wahlgren.

I Kurer-innslaget medvirker blant andre Vårt Lands sjefredaktør Helge Simonnes, Dagbladets kommentator Andreas Wiese, medieforsker Svein Burås og TV-sjef Arne Helsingen i NRK. De har ulike vurderinger av om innslaget burde vært sendt. Helsingen antyder at reaksjonene etter sending har fått NRK til å drøfte beslutningen på nytt.

Ikke varslet

Kurer går på lufta hver lørdag klokka 12 og varer en halv time. Det går i reprise onsdag og fredag uka etter, men denne gangen ble reprisen ikke sendt.

Da vi i morges ringte P2-sjef Ole Jan Larsen for å høre om hva som var grunnen, var han ganske sikker på at det ikke skyldtes programmets innhold, men mest sannsynlig en sendekollisjon. Larsen var imidlertid ikke kjent med at reprisen var uteblitt og lovte å undersøke nærmere. Da viste det seg  at hans første slutning var forhastet.

En drøy time senere ringer Larsen tilbake:

– Jeg tok feil, du hadde rett.

P2-sjefen forteller at det ble besluttet ikke å sende programmet i reprise, men at han ikke ble orientert om dette, slik han egentlig skulle vært.

Generelt nivå

Regionredaktør Bjørn Stuevold i mediehuset NRK Trøndelag opplyser at  reprisene ble stoppet fordi innslaget ikke levde opp til kravene om imøtegåelse:

– Kurer tok opp flere interessante sider ved programtypen talkshow. Hensikten var å drøfte dette på generelt nivå, og ett eksempel var samtalen med Anna Wahlgren på Skavlan. Der ble Helsingen og andre intervjuet. Underveis i innslaget ble også eksempler fra andre Skavlan-sendinger trukket inn. Når vi har som ambisjon å belyse retten til tilsvar og samtidig imøtegåelse, kan vi ikke gjøre samme feil i programmet som drøfter dette. Derfor besluttet vi ikke å sende reprisen.

Stuevold sier Journalisten tidligere har kritisert Kurer for sjelden å dekke NRK på en kritisk måte, men at de siste tre programmene nettopp har handlet om egne produksjoner.

Skavlan reagerte

– Var det på NRKs initiativ at dere grep inn, eller kom det reaksjoner fra Skavlan?

– Vi diskuterte dette med Skavlan og fortalte ham hvordan vi ville gjøre det.

– Det skjedde etter en henvendelse fra ham?

– Ja, det stemmer.

- Knivsegg

Redaksjonssjef Henning Olstad i temaredaksjonen på Tyholt opplyser at Fredrik Skavlan sendte en epost og at de hadde en god dialog. Der beklaget NRK at talkshowverten ikke fikk komme til orde.

Også han forklarer at programmet hadde et generelt utgangspunkt, men at det etter hvert handlet mye om Wahlgren-samtalen.

– Var det mye annet i programmet?

– Nei, og det er svakheten.

– Dere har beklaget overfor Skavlan. Har dere latt lytterne få del i selvkritikken?

– Nei, men nå gjør vel Journalisten dem oppmerksom på saken.

(I andre halvdel av programmet drøftes forøvrig flere generelle problemstillinger rundt presseetikk. Romkvinnereportasjen, selvsensur og kritikk mediene imellom er blant temaene. Journ. anm.)

NRK-lederne legger begge vekt på at det underveis ble sagt at samtalene med Wahlgren 1. februar og med datteren Felicia Feldt et år tidligere ”balanserte på en knivsegg”. Nettopp derfor burde programlederen fått svare på kritikken.

Programmet er for øvrig tilgjengelig på NRKs podkast.

– Sendt er sendt, sier Stuevold. – Vi har ikke noe problem med at folk hører det.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS