Gunnar Stavrum er fornøyd med et historisk godt resultat i Nettavisen. Foto: Birgit Dannenberg

Rekordresultat i Nettavisen

Har snudd millionunderskudd til millionbutikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediehuset Nettavisen leverer et resultat på 8,5 millioner kroner før skatt av en omsetning på rundt 85 millioner kroner for 2012. Det opplyser ansvarlig redaktør og daglig leder Gunnar Stavrum, som understreker at resultatet ikke er endelig vedtatt. Tilsvarende tall for 2011 var 1,3 millioner kroner i pluss.

Snuoperasjon

– Det er historiens beste resultat. Jeg syns det er veldig bra å klare å få Nettavisen til å gå bra uten noen privilegier. Da er det veldig bra at vi får det til å bli en lønnsom butikk, sier Stavrum.

Nettavisen har gått med til dels store underskudd i flere år inntil i fjor. I 2008 viste driftsresultatet et underskudd på hele 63 millioner kroner.

For knapt fire år siden gjennomgikk avisen det sjefen omtaler som en «hestekur» da bemanning og kostnader ble halvert. Samtidig opplevde avisen fortsatt trafikkvekst. Også før dette ble det kuttet i avisen.

I dag har Nettavisen 60 medarbeidere. Halvparten journalister og halvparten fordelt på kommersielt ansatte, teknisk bemanning og administrasjon.

Inntektsvekst

Fjorårets rekordresultat skyldes flere faktorer, ifølge Stavrum. Han trekker særlig fram kontroll på kostnader og inntektsvekst på annonser.

– Kostnadene økte, men vi hadde kontroll på dem. Og annonsørene kommer når de opplever av produktet blir kvalitativt bedre. Så får vi en premiumeffekt. Det løsner for å si det sånn.

Mens inntekter fra annonser utgjør to tredjedeler kommer resten fra «andre inntekter». Blant annet tipping. Nettavisen er nemlig landets største tippekommisjonær.  

Andre inntekter

Andre inntekter inkluderer også det Nettavisen kaller «kommersielle tjenester», som i skrivende stund kan eksemplifiseres med en reklameartikkel for å finne boligmegler.

– Det er ingen tvil om at andre inntekter er viktige for oss. Promotering av de er viktig for å skaffe inntekter, og vi trenger pengene. Men vi kan tjene de og fremdeles holde oss innenfor regelverket i Tekstreklameplakaten. Vi er en av de store norske publikasjonene som færrest ganger er felt i PFU.

Nettavisen er ikke felt i PFU siden 2009. Da ble de felt for en artikkel som var reklame for hvordan man kunne selge smykker på nettet. Det var Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold som hadde klaget inn saken.

Stavrum er ikke enig i at de presseetiske grensene tøyes i avisen.

– Jeg oppfatter at vi vet hvor grensene er. Husk også at jeg satt i utvalget som reviderte Tekstreklameplakaten, så jeg er godt kjent med reglene.

Ned i lønn

Stavrum selv håver ikke mer inn på Nettavisens rekordresultat. Han har de siste årene hatt oppunder to millioner kroner i lønn. Men nylig ble lønna lagt om til å være målbasert. Det gir likevel ikke flere kroner i lønningsposen.

– I fjor hadde jeg vel 1,85 millioner kroner inkludert alle goder. Så jeg har gått ned i lønn, sier Stavrum.

I 2009 sa han blant annet fra seg firmabil i forbindelse med kuttene som ble gjennomført i avisen.

2011-lønna som ble rapportert som nær tre millioner kroner skyldes en engangsutbetaling i forbindelse med omlegging av pensjonen.

Stavrum har vært sjefredaktør i Nettavisen siden TV 2 overtok avisen for ti år siden. Han kom fra stillingen som nettredaktør i TV 2. Avisen er i dag et joint venture mellom Amedia og TV 2-eier Egmont.

Powered by Labrador CMS