Representanter for hackingskandalen deltok på møte hvor ny ordning ble meislet ut. Foto: REUTERS/Luke MacGregor

Britenes selvdømmeordning gravlagt

Ny pressenemnd etter politisk overenskomst. Medienes jurister jobber overtid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er en god løsning, ingen vidunderkur, fastslo statsminister David Cameron ifølge Guardian da han mandag oppfordret avisene til å slutte seg til den nye ordningen så raskt som mulig.

Tory-lederen ble lenge oppfattet som mediebransjens garantist mot reguleringer som utfordrer pressens autonomi. Men hans regjeringspartner Nick Clegg fra Liberaldemokratene og Labours Ed Milibrand har hele veien argumentert for strengere ordninger. Til sammen har de to partiene flertall i Parlamentet, og det virker som Cameron var tvunget til et kompromiss.

Var våken

Den endelige løsningen var klar klokka halv tre natt til mandag etter et møte der Clegg, Milibrand og fire representanter for hackingskandalens ofre deltok. Det etterlot er så pass sterkt inntrykk av knefall at statsministerens kontor så seg nødt til å forsikre at Cameron også hadde vært våken om natta, framgår det av Guardians dekning. Avisa har for øvrig tilhørt et mindretall blant de sentrale britiske mediene med sin moderate kritikk av reguleringsforslaget.

Ordningen som etableres etter det politiske kompromisset er komplisert (og Journalisten.no har ikke noen fullgod oversikt). Guardian skriver at den nye medienemnden som erstatter det britiske PFU (Press Complaints commission, PCC) etableres ved hjelp av ”royal charter”, en form for kongelig konsesjon. Denne konstruksjonen er ment å hindre at politikerne blander seg direkte inn.

Mister kontroll

Den politiske overenskomsten medfører at pressen mister retten til å legge ned veto mot medlemmer av nemnden. Den nye reguleringsinstansen får makt til å utstede bøter og forlange rettelser innrykket på prominent plass i mediene. I tillegg får domstolene adgang til å bøtlegge aviser som ikke slutter seg til ordningen. Risikoen øker ved å stå utenfor.

Små nettbaserte nyhetsorganisasjoner, blogger, nyhetsaggregatorer og sosiale medier som Facebook og Twitter faller ikke innenfor de nye reguleringene, mener regjeringen, mens kritikere antyder at uavhengige bloggere også kan bli regulert.

En rekke medieledere har protestert mot en ordning som kan tvinge dem til å publisere beklagelser. De misliker også at folk fra utsiden av bransjen nå får delta i formulering av det etiske regelverket. Flere avisgrupper antydet på forhånd at de vil boikotte ordningen og etablere sitt eget organ hvis politikerne etablerte systemer som truer pressefriheten.

Spillfekteri?

Nå jobber mediehusenes jurister overtid for å analysere konsekvenser og alternativer. Men selv om kritikken er skarp, som i avisa Suns oppslag om ”Sannhetsministeriet” og direkte kobling til 1984, er det uklart om anklagene er etterdønninger av polemikken eller varsel om framtidig motstand.

Det britiske journalistforbundet gir avtalen betinget støtte.

Guardian har hovedæren for å avsløre News of the Worlds hacking av mobiltelefoner og andre grove overtramp, avsløringer som samtidig tok livet av PCC. Sjefredaktør Alan Rushbridger sier det politiske kompromisset er balansert, men er sterkt skeptisk til økonomiske straffereaksjoner mot medier som ikke vil være med.

Deler av det nye byggverket kan bli klaget inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har advart mot noen av forslagene.

Les Guardians gjennomgang her.

Powered by Labrador CMS