Helge Øgrim er redaktør i Journalisten. Foto: Birgit Dannenberg

Skup i siget

LEDER: Forhåpentligvis får åpenhetstanken gjennomslag på neste årsmøte i Skup, skriver Helge Øgrim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skup-konferansen sist helg var lære- og løfterik. NRK-reporteren Runar Jørstad fortalte en fullsatt hovedsal hvordan han arbeidet med reportasjen som ble til Dagsrevyens romkvinneskandale. En modig og troverdig beretning som etterlater noen store spørsmålstegn, men som demonstrerte verdien av en åpenhet insitutsjonen ville tjent på å anvende oftere og raskere. Når det ikke skjedde, må det ha vært fordi ledelsen nektet å innse alvoret før det ble banket inn av eksterne stemmer. Denne uviljen mot gjennomsiktighet og debatt er for øvrig ganske gjennomført i mediene, også blant NRKs argeste kritikere.

Et forslag om større åpenhet rundt konferansens prisnominasjoner var fremmet av et utvalg nedsatt av Skup-styret til årsmøtet på konferansens åpningsdag. Det ble presentert som et forslag med støtte fra styret. Men i ettertid viser det seg at ledende forvaltere av det gravejournalistiske apparatet er motstandere av anbefalingen fra Fritz Breivik ved Universitetet i Norland og de andre utvalgsmedlemmene.

Publisering av metoderapportene straks juryen starter arbeidet sitt, vil gi nyttige motforestillinger  og større spenning før kåringene lørdag kveld. Men årsmøtet viste at både juryens og Skups leder mener det vil gjøre bedømmelsen vanskeligere. Om et år får forhåpentlig åpenhetstanken gjennomslag.

Årets priser ville trolig tålt ekstern innblanding godt. DNs avsløringer fra dopingmiljøet virker veldig solid. Dagbladet fortjente diplom for å ha avslørt Audun Lysbakkens pengestøtte til SU via departementets kasse, Anders Fjellberg og Peder Ottosen sørget for nok en heder til avisa med gravingen i Odd Nerdrums økonomi. Imponerende satsing.

Stemningen på konferansen var offensiv og optimistisk på vegne av kritisk journalistikk, og det virker som det siste årets debatt om etiske feilgrep, billig kopiering og emmen laugsånd har gjort godt.

Blant høydepunktene i Tønsberg framhevet mange presentasjonen Nils Hanson fra svenske Uppdrag Granskning gjorde av programmets arbeidsmetoder og filosofi. Han beskrev graveprosessens grunnregler, frekke grep, bygging av tillitsforhold og selvkritisk metode i SVT. Og var villig til å belyse egne feilgrep i større grad enn vi er vant med. Hanson er herved anbefalt når regionkonferansene planlegger neste program!

Powered by Labrador CMS