PROTEST: Monsantomarsjen gikk fra Youngstorget til Eidsvolds plass foran Stortinget. Foto: Monica Løvdahl/flickr.com med tillatelse

Marsjerte mot Monsanto

Men demonstranter mener mediene viser laber interesse for protesten mot omstridt landbruksselskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble det arrangert en verdensomspennende demonstrasjon mot det multinasjonale kjemi- og jordbruksselskapet Monsanto. Det omstridte selskapet er et verdens største produsent av genomodifiserte frø.

Demonstrerte

Overfor The Guardian hevder arrangører av den internasjonale aksjonen at så mange som to millioner deltok i det som omtales som «Marsjen mot Monsanto».

Også her i Norge ble det arrangert demonstrasjoner, blant annet i Oslo, Bergen, Stavanger og på Lena i Oppland. Ifølge Line Sofie Aleksandersen, som var blant arrangørene i Oslo, deltok 1.500 nordmenn i Monsanto-marsjen fra Youngstorget til Stortinget.

– Vi hadde egne tellere som telte langs løypa, sier Aleksandersen om tallet. 

Oslo politidistrikt har ikke kunnet bekrefte tallet overfor Journalisten.

– Overraskende lav medieinteresse

Men medieinteressen rundt protesten har vært lunken. NTB sendte i helgen ut en melding om at de ikke dekket demonstrasjonen. Bergens Tidende (BT) trykket lørdag en forhåndssak, og Stavanger Aftenblad hadde en side på mandag. BT fulgte opp med en nettsak fra demonstrasjonen.

Aleksandersen mener også at medieinteressen har vært laber, og at det er påfallende.

– Jeg har selv erfaring fra PR-bransjen og syns det var overraskende lav mediedekning. Jeg har fått inn mye mindre ting i media selv om det er andre store ting i mediebildet samtidig. 

At flommen på Østlandet også skjedde i helgen mener Aleksandersen er en tynn unnskyldning. Men den manglende medieinteressen gjelder i hele verden, sier hun. Hun vil ikke spekulere på hva som kan være årsakene til dette. Men at det er fordi feltet er komplisert, er hun ikke enig i.

– Jeg syns ikke dette er spesielt vanskelig å forstå. Man kan spekulere på hvorfor aviser velger å ikke si noe om det. Og oljefondet har investert i Monsanto.

Per 31. desember hadde Norge, gjennom Statens Pensjonsfond Utland, verdier for 2,3 milliarder kroner plassert i genselskapet.

– Burde grave

Også Kjetil Fless, som er medlem av Miljøpartiet De Grønne, mener medieinteressen er fraværende. I en e-post til Journalisten skriver han at trivialiteter til sammenligning får for stor oppmerksomhet i mediene.

– Verden «står i brann» - og da er det provoserende at en hendelse som den globale protesten mot Monsanto så å si ble forbigått i stillhet i Norge, skriver Fless.

Han er ikke bare misfornøyd med manglende dekning av lørdagens aksjon, men av Monsanto generelt.

– Mediene burde ha gravd fram stoff om Monsanto og de andre selskapene som driver i samme bransje, altså innen GMO (genetisk modifisert organisme, journ.anm.), sprøytemidler og såvaremonopolisering, fordi det handler om miljø, frihet og verdige liv versus utbytting og profitt. Ofrene er typisk bønder i fattige land, men også i USA, samt verdens forbrukere som ikke kan stole på at det finnes trygg, GMO-fri mat.

Det er forbudt å dyrke genmodifiserte planter i Norge, men tillatt å selge mat med genmodifisert innhold. Derfor mener Fless norske medier burde fokusert på det såkalte Oljefondets eierandel i Monsanto.

– Hver og en av oss tjener altså penger på norske, statlige investeringer i et verstingselskap. Jeg vil ikke ha de pengene.

– Hva tror du er grunnen til den manglende interessen fra mediene?

– Mediene jager de sexy overskriftene og de spektakulære bildene, særlig på nettversjonene. Mye i norsk presse i dag er fordummende, og jeg tror det går den gale veien. Det skulle vært motsatt - verden er i krise og det har aldri vært mer nødvendig med seriøs, granskende journalistikk, skriver Fless.

– Ordinær nyhetsprioritering

NTB sendte lørdag ut en melding om at de ikke ville dekke demonstrasjonen, men de henviste til Aleksandersen som en av organisatorene. 

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellanes i NTB sier det skyldes en helt ordinær nyhetsprioritering at aksjonen ikke ble dekket.

– Vi må prioritere blant ulike hendelser. Og denne helgen prioriterte vi Fremskrittspartiets landsmøte. Det trakk ressurser på en lørdag, men det mener jeg var en riktig prioritering. I tillegg var det mye sport og fotball som trakk ressurser på fotosida, sier Bjellanes.

Han legger til at NTB faktisk tok med aksjonen i sine meldinger om hva som skjedde lørdag. Han sier også nyhetsbyrået har satt Monsanto på kartet gjennom det siste årets dekning.

– Vi har sendt ut en fem - seks saker om Monsanto det siste året. Sist gang var så sent som 13. mai. 

Powered by Labrador CMS