Amedias konsernsjef, Are Stokstad, deler ut ekstraordinært utbytte – også i år. Foto: Birgit Dannenberg

Deler ut 120 millioner kroner

Amedias eiere får siste rest av pengene fra fjorårets TV 2-salg. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som generalforsamlingen i Amedia tidligere denne måneden valgte Telenors Knut Ivar Solnes som ny styreleder ble årets utbytte vedtatt. Det ordinære utbyttet er i år på 20 millioner kroner.

Ekstraordinært

I tillegg deles 100 millioner kroner ut som ekstraordinært utbytte. Dermed får Telenor som største eier samlet utbetalt 58 millioner kroner. LO får 47 millioner kroner. 

Det ekstraordinære utbyttet er siste rest av de 2,1 milliarder kronene A-pressen fikk forå selge sin halvpart av TV 2 til danske Egmont.

I fjor delte Amedia ut 500 millioner kroner i ekstraordinært utbytte fra salget. Deler av pengene gikk også til å finansiere kjøpet av Edda Media, som kostet A-pressen 1,7 milliarder kroner. 

Kabeltvist

Men selgeren av TV 2 måtte også sette av 100 millioner kroner for å dekke mulig tap i forbindelse med den tidligere konflikten mellom TV 2 og Canal Digital om kabelvederlagspenger. 

Canal Digital gikk nemlig til rettssak mot staten for å få omgjort en avgjørelse i Kabeltvistnemnda som sa at kabelselskapene måtte betale mer penger per abonnent i måneden for TV 2. 

I påvente av rettssaken betalte Canal Digital ut penger til TV 2 i tråd med nemndas avgjørelse. Det er denne summen som var på inntil 100 millioner kroner, og som Canal Digital håpet å få tilbakebetalt fra TV 2s gamle eier dersom de vant fram med rettssaken.

Garanti

Men tidligere i år begravde Canal Digital og TV 2 stridsøksen og inngikk en avtale, som også inkluderte enighet om hovedkanalen. Samtidig ble saken mot staten avblåst, noe som betyr at også de 100 millioner kronene ble frigitt. 

– Pengene var knyttet til en garantistillelse vi hadde mot Egmont i forhold til utfallet av saken mellom TV 2 og Canal Digital, opplyser finansdirektør Glenn Veiby i Amedia. 

Lavere utbytte

Mens det ordinære utbyttet i år er på 20 millioner kroner ble det delt ut 75 millioner kroner i fjor. Styrelederen sier størrelsen på utbyttet er et resultat av en helhetsvurdering.

– Vi fastsetter utbyttet ut fra selskapets resultater, finansielle situasjon, fremtidsutsikter, og andre faktorer. Styret foreslår et utbyttenivå, og så gjør eierne gjennom generalforsamlingen en endelig vurdering sammen, sier Solnes.

Selger når mulig

Telenor har ennå ikke funnet en ny eier til hele eller deler av telekonsernets andel på 44 prosent av Amedia. 

– Vi har tidligere sagt at det ikke er strategisk viktig for dagens Telenor å eie Amedia. Om tidspunktet er riktig og en attraktiv mulighet byr seg, vil Telenor kunne vurdere et salg av hele eller deler av sin eierpost. Men vi vil være en god og langsiktig eier så lenge vi er eier.

– Leter dere etter kjøper eller venter dere på tilbud?

– Jeg vil ikke kommentere det konkrete. Men at vi ikke er en strategisk eier betyr at vi er åpne for muligheter om de skulle by seg.

Powered by Labrador CMS