Ingvild Tennfjord blir vinspaltist i storbymagasinene til blant andre Aftenposten, Bergens Tidende, Adresseavisen. Foto: Agnete Brun

Blir vinspaltist i «nye» helgemagasiner

Ingvild Tennfjord skal skrive i A-magasinet og helgemagasinene fra Schibsted-aviser og Adressa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Neste fredag relanseres A-magasinet. Ifølge utgiveren Aftenposten kommer bladet i større format, på mer glanset papir og med nye spaltister.

To uker senere relanserer også Schibsted-avisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, samt Polaris-eide Adresseavisen sine helgemagasiner. De beholder sin lokale navn og forankring, men rundt halvparten av stoffet vil være felles. Også dette magasinet kommer i mer glanset form.

«Verdens beste vinjournalist»

Blant spaltistene som skal skrive for alle de «nye» helgemagasinene er Ingvild Tennfjord. Hun sluttet i fjor som portrettjournalist for Dagbladet for å bli «verdens beste vinjournalist».

– Vinmiljøet hatet meg, og sa «hvem i huleste tror hun at hun er». Da jeg slapp inn i et lukket vinforum på Facebook og så en lang stripe der prosjektet mitt ble dømt ned, tenkte jeg at alle dører lukker seg. 

Men nå halvannet år senere har hun tatt vin- og vinkelnerutdanning, begynt på en diplomutdanning i vin, jobbet på Vinmonopolet, og skrevet boka «Skål», som så langt har solgt rundt 2.000 bøker av et opplag på 3.000.

Vinspaltist

Og hun kan altså kalle seg vinanmelder og -spaltist.

– Dette er rock’n’roll og helt fantastisk. Det er mer enn jeg hadde turt å håpe på. Bergens Tidende kontaktet meg tidlig, sa de var i omleggingsprosess og at de var interessert i å se nærmere på vinstoffet, sier Tennfjord.

Senere kom også A-magasinet på banen som en av dem som kjøper inn spalten.

– Hvor lukrativ er det å være vinspaltist?

– Jeg vil ikke kalle det lukrativt, men jeg har fått i stand en avtale jeg er fornøyd med, og som jeg kan leve av. 

Tennfjord sier det hun leverer kommer i tillegg til de vinspaltene avisene har på papir eller nett i dag. 

– Interessen for vin øker og folk har mer penger. Men de kan ennå ikke så mye. Så jeg skal drive leseropplysning hvor jeg tar dem i hånda og leier dem litt bort fra vinen de alltid velger.

Spisskompetanse

Tennfjord har på halvannet år omskolert seg fra et utgangspunkt med knapt 50.000 kroner i støtte fra pressens stipendordning. 

– I dagens medievirkelighet er det veldig viktig med spisskompetanse. Jeg begynte av den enkle grunn at jeg hadde veldig lyst til å lære dette. Ja, det har vært skremmende, og jeg har vært mye redd. Men det er fint at det går an å ha lyst til å bli vinanmelder, legge alt inn i det, og få jobb i andre enden.

Har hun så blitt verdens beste vinjournalist?

– Selvsagt ikke. Men jeg synes i alle fall jeg har nærmet meg målet - langt raskere enn mange, og meg selv inkludert, trodde gikk an.

Du kan lese mer om helgemagasinene i denne ukens utgave av Journalisten.

Powered by Labrador CMS