TIL ARBEIDSRETTEN: - Våre medlemmer reagerer på å NRKs nye praktisering av bestemmelsene for turnusarbeid, sier andre nesteleder i NRKJ, Richard Aune. Foto: Birgit Danneberg

Stevner NRK for turnusgrep

NJ bringer årelang og omfattende strid til arbeidsretten. Partene har gitt opp å bli enige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De lokale drøftelsene mellom NRKs Journalistlag (NRKJ) og arbeidsgiversiden har ikke ført fram. Saken er derfor brakt inn for Norsk Journalistlag og NRKs arbeidsgiverforening Spekter. Striden gjelder arbeidstiden for nær halvparten av de 1.800 NRKJ-medlemmene.

Under et siste forsøk på å bli enige onsdag argumenterte NRKJ overfor Spekter med at de nye retningslinjene for turnusarbeid slår urimelig ut. Forgjeves.

– Mange av NRKJs medlemmer som har en høy ulempebelastning får ikke lenger redusert arbeidstid, slik vi mener de er sikret gjennom tariffavtalen vår. Derfor stevner vi NRK, sier andre nestleder i NRKJ, Richard Aune.

Bruddprotokoll

Etter det siste mislykkede forsøket på å bli enig er partene nå i ferd med å skrive bruddprotokoll. Når det er gjort vil NJ levere stevning til arbeidsretten.

Etter det Journalisten forstår ønsker NRK en enhetlig praksis når det gjelder turnusarbeid og ubekvem arbeidstid. Men partene har aldri klart å bli enige om utformingen av en ny praksis.

– Resultatet er at folk som har arbeidet 36,5 timers uke i 20-25 år nå opplever at NRK ensidig og med et pennestrøk har innført et system som gjør at de i sum må jobbe godt over en uke mer i året. Det reagerer folk på.

Mangeårig uenighet

NRK og NRKJ har hatt temaet på bordet gjennom fem-seks år. Stridens kjerne er paragraf 6 i NRKJs tariffavtale. Den slår fast at alle NRKJ-medlemmer i utgangspunktet har 37,5 times arbeidsuke.

– Så er det slik at dersom du jobber mer enn ti søndager i året så får du 35,5 timers arbeidsuke. Mellom der har vi paragrafpunkt 6.2.2, som sier at du får 36.5 timers uke hvis du har skiftarbeid på hverdager, sier Aune.

I det aktuelle paragrafpunktet, som ifølge Aune ble innført på 80-tallet, heter det:

“Den ukentlige arbeidstiden skal ikke overstige 36,5 timer i gjennomsnitt for vanlig 2-skiftsarbeid som verken går regelmessig lørdag kveld eller i helgedøgnet (dog inntil 10 søndager i året etter fastsatt arbeidsplan)”.

Hva er toskiftsarbeid?

– Her er vi ved kjernen. Vi er uenige i hva som er vanlig toskiftsarbeid. Det er ikke i NRK som i industrien. Men våre folk jobber jo uansett masse ulempe på kveldene.

NRK startet en gradvis innføring av det nye turnussystemet i juni. Aune sier at striden gjelder hele NRK og alle medarbeiderne som jobber turnus og ubekvem arbeidstid, særlig i nyhetsredaksjonene på Marienlyst og ute på distriktskontorene.

– Den nye praktiseringen til NRK omfatter opp mot halvparten av våre 1.800 medlemmer. Den slår inn for ansatte over hele landet, i nesten alle avdelinger. Det kan være journalister ved distriktskontorene som står opp om natta for å ha morgensendinger. Det kan også være folk med mange kveldsvakter, for eksempel redigerere i tv, radio eller på nett.

– Rigid praktisering

Aune poengterer at de ansatte er oppbrakt over at NRK ensidig endrer en ens praksis gjennom mange år.

– Vi mener at den rigide praktiseringen av de nye retningslinjene som NRK har innført slår ut på en slik måte at mange ansatte som går mye ulempe, med høy belastning på kveld og tidlig morgen, ikke får redusert arbeidstid. Noe de skulle ha, for denne bestemmelsen er innført i tariffavtalen for å verne de som har høy ulempe i jobben.

Aune legger til at praktiseringen av NRKs turnussystem ikke kan løses ved hjelp av noen Excel-ark.

– Vi mener at man må inn og vurdere hver enkelt turnus og de ansattes arbeidsbelastning. Det er umulig å lage noen stringente retningslinjer uten individuell vurdering.

– Kan praktiseres

Spesialrådgiver Bjørn Skrattegård i Spekter viser til NRK når det gjelder argumentasjonen for behovet av de nye retningslinjene.

– Spekters vurdering er at NRK har lagt seg på en forståelse av den aktuelle bestemmelsen i overenskomsten som er innenfor det vi mener kan praktiseres.

Skrattegard, som er tidligere personalsjef i nettopp NRK, understreker at han uttaler seg helt og holdent på vegne av Spekter. Om selve uenigheten sier han:

– Den har med forståelsen av begrepet toskift, og hva det i NRKs virkelighet innebærer for måten man organiserer arbeidstiden på. Det er i den vurderingen at vi er enig med NRK.

Mange forsøk

– Hva ville Spekter ha gjort dersom dere ikke var enig med NRK i dette spørsmålet?

– Vi ville ha sagt fra hvis vi hadde ment at NRK var på ville veier, sier Skrattegård, som mener at partene har gjort de nødvendige forsøk på å løse uenigheten.

– Saken har vært tema i både tarifforhandlinger og i partssammensatte grupper.

Personalsjef Rune Johansen i NRK sier at NRK og NRKJ over lengre tid har forsøkt å finne fram til en felles forståelse av overenskomstens del B, punkt 6.2.2. Det vil si toskiftsarbeid arbeid og ukentlig arbeidstid.

– Partene gjennomførte i dag et møte med NJ og Spekter, uten å komme til enighet. Partene har fortsatt ikke signert en endelig protokoll og NRK ønsker derfor ikke kommentere den videre prosessen før denne foreligger, sier Johansen.

 

Powered by Labrador CMS