Advarer journalister mot Google

Ikke trygt, mener det tyske presseforbundet DJV om tjenester fra Google og Yahoo. Amedia angrer likevel ikke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig forståelig at det tyske presseforbundet nå kommer med dette rådet. Presseorganisasjoner internasjonalt bør gå sammen og skaffe penger til egne utviklingsprosjekter som kan gi sikrere plattformer for  kommunikasjon, sier forfatter og ansvarlig redaktør for Kjetil Stormark.

Kildemessig uforstand

Snowden-avsløringene har vist at NSA og amerikanske myndigheter har tappet brukerdata fra nettskyene til både Google og Yahoo. Stormark forklarer at det heller ikke er trygt å bruke noe annen programvare fra leverandører som har amerikanske eiere, infrastruktur eller routere i USA. Selv ikke med kryptering.

– Kryptering har en stor svakhet: Hvem du utveksler informasjon med er fortsatt er åpent. Det er bare innholdet som er skjult. E-tjenester kjører trafikkanalyse for å kartlegge nettverk. Det er blant annet slik de fikk skutt ned Occupy-bevegelsen og lagt Anonymous i ruiner. Det er kildevernmessig uforstand å lagre informasjon på amerikanske servere. Jeg vil si det så sterkt som at det er uforsvarlig.

Ber Amedia revurdere

I vår ble det kjent at Amedia-konsernet går fra å bruke det Microsoft-baserte Outlook til Google-plattformen. Kjetil Stormark ber dem på det sterkeste revurdere beslutningen.

– Det er avgjørende at mediene beholder kildetilliten. Det er en forutsetning for at de kan spille sin samfunnsrolle. I en situasjon hvor det i stort ser ut til at vi går i en anti-demokratisk, autoritær retning, blir det ennå viktigere å være teknologisk på høyden.

Han vil imidlertid ikke si at det er noe sikrere å bruke Microsoft enn de øvrige selskapene. Det tryggeste er å benyttet programvare bygget med åpen kildekode, for eksempel Linux. Stormark ser at det ikke er enkelt for alle å konvertere store system til dette operativsystemet. Men han mener likevel det er en kostnad mediehusene bør ta.

Ingenting er trygt

Stig Finslo i Amedia er oppmerksom på utfordringene Stormark peker på. Han mener imidlertid at utfra den informasjonen konsernet har er Google-løsningen ikke noe dårligere enn alternativet.

– Dette byttet innebærer snarer en større grad av sikkert, selv om det fortsatt er sikkerhetshull. Vi har jobbet med økt sikkerhet for kildevern og kildekontakt.  Vi har derfor inngått en avtale med det norske selskapet Crypho som innebærer kryptering. Dermed vil det være mulig å bruke lukkede rom for utveksling av sensitivt stoff.  

Finslo forsikrer at Amedia tar problemstillingen på alvor og jobber med bevisstgjøring internt slik at alle har et bevisst forhold til hva de gjør hvor digitalt.

– Ingenting er 100 prosent trygt. Outlook, som vi har brukt til nå er blitt lite problematisert. Denne endringen vil ikke bidra til en svekkelse sammenliknet med tidligere. 

 

 

 

Powered by Labrador CMS