Fjernet kontroversiell kommentar

Journalistene i Fri Fagbevegelse er opprørt over at redaktøren fjernet en eierkritisk kommentar. Hanne Kullerud Nielsen sier det var en selvstendig redaksjonell beslutning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld skrev ABC Nyheter at LO Medias nettportal Fri Fagbevegelse fjernet en kritisk kommentar om en betent strid rundt tidligere LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot. Og at journalistene i LO Media reagerte kraftig på det de oppfatter som eierinnblanding i strid med den redaksjonelle friheten.

- Vi er veldig skuffet og fortørnet over avgjørelsen. Dette var en kurant kommentar om en sak som opptar mange. Med kurant mener jeg at den fint kan publiseres. Kommentaren er selvfølgelig kontroversiell. Den går inn i en betent konflikt og inneholder kritikk av LO og to forbund. Men den er innenfor det vi skal bedrive av kritisk journalistikk, også mot eiere, sier leder i redaksjonsklubben i LO Media, Lene Svenning til Journalisten.

 Kritisk Hasås

Den interne striden startet med at journalist Torgny Hasås tirsdag publiserte en kommentar som kritiserte to forbund, Fellesorganisasjonen og NTL, for deres beslutning om boikott av den såkalte Trondheimskonferansen. Begrunnelsen til forbundene var Byrkjeflots deltakelse der.

Byrkjeflot trakk seg fra vervet som LO-leder i Trondheim etter at det ble kjent at han hadde hatt en forhold til en yngre kvinne, som også var tillitsvalgt i LO. Men han var fortsatt styremedlem og innleder på konferansen, inntil han onsdag trakk seg fra deltakelse. (Byrkjeflot-saken har for øvrig også skapt sterk strid i hans eget parti, Rødt) 

Hasås er også kritisk til at LO-ledelsen bruker sitt juridiske kontor eller eksterne advokater til å vurdere mellommennesklige, etiske og moralske spørsmål, og peker på både denne og Valla-saken.

Fjernet 

Kommentaren til Hasås ble imidlertid fjernet samme kveld av redaktøren i Fri Fagbevegelse. Det førte til at klubbestyret reagerte skarpt i brevs form og at klubblederen og Hasås i går var i møte med Nielsen om saken.

- Hvilken forklaring fikk dere?

- Vi ble fortalt at hun valgte å ta av kommentaren fordi det var kommet kraftige reaksjoner.

- Fra hvem da?

-  Det må du spørre redaktøren om.

ABC Nyheter skriver at fjerningen av kommentaren skal ha skjedd etter en telefonhenvendelse fra LO-ledelsen. Men Kullerud Nielsen selv ville ikke uttale seg om hva som hadde skjedd.

Egen avgjørelse

Det vil hun heller ikke til Journalisten.

”Jeg kommenterer ikke den saken. Vil bare si at jeg selv foretok en selvstendig redaksjonell avgjørelse”, skriver hun i en sms.

 I en svarmelding spør vi om sms-en skal forstås slik at det ikke var noe press?

” Jeg har ikke fått noen telefon fra LO om det er det du lurer på”,

På spill

Svenning frykter på sin side at saken får negative konsekvenser og at troverdigheten til LO-bladene står på spill.

- Det er slik at de aller fleste bladene redigeres etter redaktørplakaten og da er det ingen andre som kan bestemme hva som står på nettsiden vår.

- Opplever du at dere vanligvis kan drive kritisk journalistikk, også mot eierne?

- Ja, det gjør jeg. Det ligger i oppdraget vårt når vi skriver om arbeidsliv og fagbevegelse. Man kan være enig eller uenig i innholdet i denne kommentaren, men vi må kunne kommentere kritisk. Det er derfor vi har reagert så sterkt, sier Svenning.

 

Powered by Labrador CMS