NJs leder Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

NJ vil bruke kvart million på rekruttering

*Skal jakte ny generalsekretær. *200.000 kroner til videokonferanseutstyr – mindre til reising. *Maner til alkoholmåtehold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Knapt fire måneder etter at generalsekretærstillingene i Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening fikk nye ansikter, starter jakten på et nytt generalfjes.

Ny generalsekretær

Om drøyt halvannet år – 30. juni 2015 – har Jahn-Arne Olsen siste dag på jobb som generalsekretær i Norsk Journalistlag (NJ). For første gang siden årsskiftet 2002/2003 må organisasjonen derfor ut og lete etter toppsjef.

Det arbeidet starter nå. I forslaget til neste års budsjett er det satt av penger til jakten. NJs administrasjon foreslo opprinnelig en pott på 100.000 kroner for å rekruttere etterfølgeren.

Hodejeger?

Men det er for lite, mener NJs arbeidsutvalg, som består av leder Thomas Spence, nestleder Hege Iren Frantzen, og landsstyremedlemmene Katrine Strøm og Finn Våga.

De plusser på ytterligere 150.000 kroner, slik at de kan bruke totalt en kvart million kroner neste år. Pengene dekkes inn fra kostnader på sentral drift, knyttet til sekretariatet i Oslo. Leder Thomas Spence sier økningen er knyttet til erfaringer fra prisene på jobbannonser.

– Dette er udramatisk. Annonser koster mye, og det er mulig vi vil hente inn ekstern bistand. Det er ikke bestemt om vi vil bruke hodejeger ennå, sier Spence.

På nyåret nedsettes det en gruppe som utover våren skal drøfte blant annet hvilke kvalifikasjoner NJ skal lete etter i den nye generalsekretæren. Målet er å lyse ut stillingen etter sommeren. Og Spence ønsker å ha ansettelsen på plass innen landsmøtet i 2015. 

– Vi begynner tidlig for å være sikker på at vi har noe på plass til 1. juli 2015.

Ut fra en årslønn på drøyt millionen må NJ trolig ut med opp mot 350.000 kroner dersom de ønsker å hyre noen til å rekruttere for seg. Hodejeger Brit Teien sier en tommelfingerregel blant hennes kolleger er at det koster en tredel av bruttolønna til den som skal rekrutteres. Men etter hvert som lederlønningene har skutt fart er det heller ikke uvanlig at det kan forhandles fram lavere pris.

– Jeg har hørt summer ned mot 60.000 kroner. Men vær oppmerksom på at det er stor kvalitetsforskjell i rekrutteringsbransjen. Priser som begge parter syns er akseptable bør framforhandles, sier Teien. 

Aktivitetsnivå

Budsjettforslaget som helhet er foreslått å gå i null, i tråd med føringene fra landsstyret. En halv million kroner i garanti til Journalisten kommer som minus i tillegg.

NJ budsjetterer med 7.050 ordinært betalende medlemmer i gjennomsnitt neste år mot et tall på rundt 7.100 medlemmer nå. Det skal gi 46 millioner i kontingentinntekter. I tillegg kommer 3,1 millioner kroner i andre inntekter. 

Det er lagt inn en reduksjon i kostnadene på to millioner kroner fra i 52,2 millioner kroner i fjor til 50,3 millioner kroner i år. Det hører med at organisasjonen har flere kostnader i landsmøteår, som i år. Ifølge notatet fra administrasjonen gir budsjettet likevel rom for «stor aktivitet». Samtidig foreslås det at to stillingsbrøker på til sammen 0,7 årsverk i sekretariatet holdes ubesatt fra april/mai og ut året.

– Vi er usikre på om det lar seg forene med et like høyt aktivitetsnivå som i dag, heter det i notatet. 

Måtehold

Andre tiltak i budsjettet er at det forutsettes «nøkternhet ved bespisning og alkoholservering», men presiserer at det ikke er innsparinger fra tidligere.

– Men vi ber om at de satsene vi benytter ved budsjetteringen blir respektert.

Lokallagene oppfordres til «måtehold med dekning av utgifter til alkohol».

Kjøper videoutstyr

I tråd med føringene fra landsstyret er det satt av 200.000 kroner til innkjøp av videoutstyr. Samtidig kuttes reisekostnadene til reise blant stab og tillitsvalgte.

– Stab og tillitsvalgte oppfordres til å ta i bruk utstyret og vurdere muligheten for besparelser på reisekostnader på ytterligere områder, heter det i forslaget.

Hele budsjettforslaget kan leses her.

Budsjettet vedtas av landsstyret torsdag eller fredag. 

Powered by Labrador CMS