Utrygt i redaksjonene

Ifølge internasjonal undersøkelse har to tredeler av kvinner i media opplevd trusler, skremsler og misbruk. Først og fremst fra kolleger.

 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er International News Safety Institiute (INSI) og International Women´s Media Foundation (IWMF), som står bak undersøkelsen om vold og trusler mot kvinner som arbeider i nyhetsmedier.  For øvrig den første i sitt slag på globalt plan. Den ble utført med støtte fra regjeringen i Østerrike og UNESCO.

Kontoret

Resultatet er kanskje overraskende. For det er de kvinnelige journalistenes sjefer, veiledere og kolleger som står for brorparten av trakasseringen.

- Når vi snakker om sikkerhet i mediene er det ofte trygghet i områder med krig, konflikter og katastrofe vi tenker på. Men hvor ofte tenker vi på kontoret som et fiendtlig miljø? spør INSI-direktør Hannah Storm i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også at flertallet av kvinnene som opplever trakassering ikke melder fra om det som har skjedd, selv om mer enn halvparten bekrefter at opplevelsene har fått psykiske konsekvenser.

- Det denne banebrytende undersøkelsen viser er at kvinnelige journalister også er i fare på sin egen arbeidsplass. Og fordi de sviktes av nettopp dem som de burde kunne stole på, blir ikke volden og trakasseringen anmeldt, og derfor heller ikke straffet.

Stor andel 

Blant dem som  svarte på undersøkelsen hadde 64 prosent opplevd en eller annen form for for misbruk, trusler eller trakassering i tilknytning til arbeidet.

- Det er sjokkerende, mener direktør i IWMF, Elisa Lees Munoz.

Rundt 20 prosent av respondentene forteller om fysisk misbruk i tillegg til digital overvåking og angrep.

- Resultatene er en klar indikasjon på hvor vi må rette oppmerksomheten vår for å hjelpe  dem som utsettes for angrep, i tillegg til å utvikle strategier for å redusere dem.

105 kvinner opplyste at de hadde opplevd fysisk vold i tilknytning til jobben. 60 prosent sier det skjedde ”i felten”, og 40 prosent oppgir ”på gata”. De fleste angriperne var menn.

Få respondenter

Omtrent halvparten av dem som svarte på et spørsmål om seksuell trakassering i forbindelse med jobben, bekreftet at de hadde opplevd det.

 I halvparten av tilfellene var det kolleger som sto bak . 

Selv om undersøkelsen er internasjonal, er tallmaterialet lite. 875 kvinnelige journalister har svart. 251 er fra Asia og Oseania, 189 fra Nord-Amerika, 172 er fra Europa, elleve fra Afrika, 98 fra Latin-Amerika og 15 fra Samveldet av uavhengige stater. Ca halvparten jobbet i aviser og litt mer enn halvparten av respondentene er fast ansatte.

Powered by Labrador CMS