Pressens faglige utvalg (PFU). Foto: Tor Torgersen

Blogginnlegg kan felle Nettavisen

Dyrevernorganisasjoners klage på Sandra Borch-post opp for Pressens faglige utvalg (PFU). 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisen er klaget inn for et blogginnlegg Sandra Borch skrev om pelsdyr i oktober. Det er Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet som har klaget inn saken fordi de mener feil i innlegget ikke er rettet og fordi de ikke har fått samtidig imøtegåelse. Organisasjonene er ikke eksplisitt nevnt i posten, men de mener det ikke er tvil om at det er dem det vises til.

Nettavisen er uenig og viser til at det norske aksjonister ikke er spesifisert. Nettstedet viser til at innlegget er subjektive ytringer og at en kommentator ikke kan pålegges å gjengi hva meningsmotstanderne hevder. Sjefredaktør Gunnar Stavrum mener det holder at kommentarfeltet står åpent. Men klagerne mener det ikke er nok for å bøte på de sterke beskyldningene de mener rettes mot dem.

Bhatti mot TV 2

Arfhan Bhatti har klaget inn TV 2 for nyheten om at han var lokalisert i et fengsel i Pakistan. Gjennom advokat John Christian Elden hevder han at TV-kanalen utga seg for å være menneskerettsaktivist. Bhatti mener han forsikret seg om at de som møtte ham i fengselet ikke filmet, og at TV 2 ikke ble nevnt. Han mener TV 2 har brutt bestemmelsene om premiss for intervjusituasjon, skjult kamera, saklighet og omtanke og bildebruk.

TV 2 mener Bhattis forsvinning har stor offentlig interesse. De svarer PFU at en lokal reporter fikk oppdraget med å spore opp, intervjue og filme Bhatti – skjult om nødvendig. TV 2 hevder Bhatti vurderer feil fordi menneskerettsaktivisten ifølge kanalen ikke er deres utsendte.

– TV 2 har aldri engasjert ham, betalt ham eller snakket med ham. Han er – så vidt vi kjenner til – faktisk den han utgir seg for å være, nemlig en menneskrettighetsaktivist, skriver TV 2, ifølge PFU.

De skriver også at reporteren overfor Bhatti presenterer seg som journalist. Men det kaller Bhatti for en blank løgn. Han ber i stedet tvselskapet legge fram råmaterialet til filmen fra fengselet. Det svarer TV 2 at de ikke sitter på. De innfrir heller ikke Bhattis krav om å legge fram en tillatelse fengselssjefen skal ha gitt til intervjuavtalen. TV 2 skriver at de ikke er kjent med at denne foreligger skriftlig.

Omdømmekampanje

Månedsmagasinet Bodø Nu er klaget inn for en kritisk reportasje om omdømmekampanjen Extreme City Makover i byen. Det er prosjektet bak, Bodø i Vinden, som har klaget inn saken.

I det som beskrives som en omfattende klage reagerer prosjektledelsen blant annet på valg av kilder, manglende imøtegåelse, ordbruk «langt utenfor anstendighetens grense».

Bodø Nu svarer at klagers omtale av kildebruken «nærmest er spektakulær». Beskyldninger om bindinger mellom redaktøren og kritiske kilder avvises også kategorisk, ifølge sakspapirene.

Journalisten sender fra møtet i PFU fra cirka klokken 9.30. 

Powered by Labrador CMS