Bondi Beach utenfor Sydney. Foto: Flickr,com/Creative Common Bildet er beskåret.

Australia lokker NTB-ledelsen

Byrået behandler utflytting av fire årsverk til Sydney 8. mai.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styret i NTB drøfter 8. mai om byråets nyhetsdekning på natt skal flagges ut til Australia. Forslaget ble kjent rett før jul.

Ordningen blir ifølge ledelsen ikke billigere enn dagens nattbemanning. Men det blir rimeligere å trappe opp nyhetsdekningen på natt og tidlig morgen uten tilleggene.

Færre hoder

I dag deler åtte medarbeidere på nattevaktene i NTB. To er på vakt hver natt, og de samme medarbeiderne har også dagvakter i turnusen. Hvis byrået følger danske Ritzau til Sydney, blir det med fire ansatte som bare skal dekke norske nattetimer mens sola skinner i Australia.

Saken har vært oppe på allmøte og på kontaktmøter mellom klubb og ledelse. Fagforeningen har protestert mot planen på prinsipielt grunnlag, forteller klubbleder Nina Haabeth.

- Nattevakttjenestene er et kjerneprodukt for NTB. Hvis det produksjonen flyttes utenlands, mister vi flere hoder i organisasjonen. Det vil medføre en faglig forringelse og fjernstyrte medarbeidere som ikke kan delta i fellesskapet her. Samtidig mister åtte kolleger et arbeid de liker, og dessuten tilleggene.

Noen har lyst

Haabeth påpeker at medarbeidere som eventuelt flytter til Sydney ikke skal være korrespondenter, men “dekke branner i Asker” fra andre siden av kloden. Hun synes ikke det er noen god løsning.

Klubblederen er kjent med at det danske søsterbyrået er fornøyd med ordningen og innrømmer at det nok er flere i NTB som kunne tenke seg tå år down under.

Klubben misliker også tanken på en ny omorganisering etter omfattende og dels upoplære endringer i fjor. Da reduserte NTB den dedikerte utenriksstaben og satte de fleste i turnus som allroundere. Haabeth mener det svekket viktig spisskompetanse.

Flere vil ut

NTBs sjefredaktør Pål Bjerketvedt sier til Journalisten at i tillegg til danske Ritzau, har nyhetsbyråene i Finnland, Belgia, Sveits og Sverige enten bestemt seg for å flytte natta til Australia, eller de er  ferd med å utrede muligheten.

Møtet 8. mai vil bli presentert for utredningen NTB har gjort, men uten innstilling. I første omgang for å gi styret anledning til å bli godt kjent med problemstillingene.

Resulatet kan bli at det legges opp til avgjørelse på neste styremøte i juni. Men det er også mulig styret kommer til at denne saken overlates til administrasjonen uten ny styredrøfting.

 

Bjerketvedt sier utredningen viser at hvis fire medarbeidere tar et toårig engasjement i Sydney, vil det gi tre medarbeidere i sving på norsk nattid. I dag sørger to for byråets tjeneste. Turnusen som altså deles av åtte, omfatter natt og noe dagtid.

Billigere

- NTB-kundenes behov for nyheter på natt og grytidlig morgen er økt med nye medievaner og særlig mobil. Vi har styrket denne tjenesten allerede, men tror behovet vil øke ytterligere.

- Det blir billigere på denne måten?

- Vi sparer ikke penger på dette, understreker han.

- Det blir vel billigere enn å øke til tre nattevakter hjemme?

- Ja, nattillegget faller bort.

Tillegget for nattevakt er på 1.250 kroner og utgjør en snau million i året. Men siden ingen formelle avgjørelser er tatt, har man heller ikke forhandlet kostnadsfaktorer som helgetillegg og hjemreiser. Turnusen er heller ikke klar, men byrået tenker seg vakter annenhver helg i Sydney.

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes har stått for byråets utredning og besøkt lokalene der danskene forlengst er på plass. Australian Associated Press (AAP) flyttet for noen år siden til Rhodes, en 20 minutters togtur fra Sydney sentrum.

 

 

 

Powered by Labrador CMS