ADVARER: Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener journalister som rapporterer ikke samtidig bør kommentere. Foto: Birgit Dannenberg

Kokkvold: – Ikke vær slaver av publikum 

Advarer mot tap av troverdighet hvis journalister er for kommenterende og for aktive på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Dagen tirsdag kommer Per Edgar Kokkvold med klare synspunkter på hvordan journalister bør begrense seg i offentligheten.

– Det har aldri vært ansett som passende at den som lager rapporter også kommenterer, sier presseveteranen.

Den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund er fra i år leder av Kringkastingsrådet. Det er ganske sannsynlig at rådet vil få NRKs dekning av Gaza-krigen på sitt bord.

– Kan gå for langt

Kokkvold uttrykker generell skepsis til deler av den kommenterende delen i dekningen av Gaza-konflikten. Samtidig mener han at det kan gå for langt når journalister som dekker konflikter samtidig er aktive meningsaktører på sosiale medier, noe de oppfordres til av sine redaksjonelle ledere.

– Vi er som journalister ikke til for lytterne og seerne i den forstand. Blir vi slaver av publikum, er det like farlig som å være slaver av partiene, sier Kokkvold.

Han understreker overfor Dagen at det er redaktøren som avgjør hva som publiseres, men har forståelse for at journalister forsvarer seg når de utsettes for kritikk – slik navngitte reportere under Gaza-bombingen har gjort.

Liten sans for

På prinsipielt grunnlag sier Kokkvold:

– Jeg har liten sans for at journalister som er reportere, går hen og blir kommentatorer. Dette er en rolle det har vært viktig å skille, ikke minst i papirmediene, sier Kokkvold, som ønsker en debatt om hvorvidt pressen i tilstrekkelig grad klarer å skille disse rollene.

– Truer kommenterende rapportering journalistikkens troverdighet, spør Dagen.

– Ja, det kan gjøre det, dersom journalisten glemmer at han eller hun vil bli oppfattet som journalister så lenge de befinner seg i det offentlige rom. Pressefolk kan ikke melde seg ut etter forgodtbefinnende, sier Kokkvold.

Vanskelig å gå klar

Cecilie Hellestveit, folkerettsekspert og forsker ved ILPI (International Law and Policy Institute) i Oslo, mener det er vanskelig for reportere å gå klar av en eller annen form for fordømmende tone.

– Det tror jeg egentlig er mer et uttrykk for den form for pressedekning hele konflikten er gjenstand for, ikke bare det som skjer akkurat nå, sier hun til Dagen og erkjenner at forskere møter samme utfordring.

Kalte Frp-topp “idiot”

Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk følger opp temaet i en kommentar tirsdag. Selbekk spør TV 2: “Synes den journalistiske ledelsen i TV 2 at det er greit at kanalens reportere bruker skjellsord mot egne seere?”

Bakgrunnen er at TV 2-journalist Fredrik Græsvik kalte nestlederen i Sandefjord Frp for «idiot», etter at politikeren debatterte på Twitter med Græsvik angående den mye omtalte kritikken mot NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold.

Powered by Labrador CMS