Når også kritikerne klipper og limer

KOMMENTAR: I sin iver etter å kritisere Buzzit gikk konkurrentene iTromsø og Folkebladet i samme felle. 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når en konkurrent ligger nede for telling, er det fristende å kaste seg på og legge inn noen reale tupp. Om det så er med lånte sko.

I helgen og på mandag var det livlig diskusjon Nordlys-satsingen Buzzit og anklager om at redaksjonen plagierte. Journalisten fulgte også opp Aftenpostens artikkel «Du vil aldri tro hvordan dette norske nettstedet stjeler, klippet og limer andres stoff. Presseeksperter er rystet».

Vår artikkel gjenga mye av Aftenpostens åndsverk, mer enn kutyme. Vi spurte først artikkelforfatteren om det var greit, og fikk tillatelse. 

 

I tillegg hentet vi inn kilder som belyste saken fra andre sider. Det er greit å ta utgangspunkt i en annens journalistikk, men forsøk å gå videre fremfor bare å bruke tastene ctrl c og ctrl v. 

Tidligere i år gikk Journalisten opp klipp- og lim-journalistiken. Der ba vi sentrale personer i flere redaksjoner dele sine perspektiv og ønsker rundt klippjournalistikken, og kokte dem ned «ti bud».

Det bør ha en nyhetsverdi om man skal klippe. Oppgi kilder. Vær raus i siteringene. Begrens hvor mye du klipper. Ikke kopier brødtekst. Finn flere kilder selv. Ikke glem imøtegåelsen. Og selv om kilden befinner seg i utlandet, betyr ikke det at det bare er å forsyne seg. 

LES OGSÅ: Slik klipper du andres saker

Helt sånn foregikk det ikke da Nordlys’ erkerival iTromsøs dekkket Aftenpostens artikkel. Under tittelen «Får massiv kritikk» har Lars Johnsen i Tromsø-avisa skrevet opp deler av Aftenpostens sak. Med kildene Jon Wessel-Aas og Kjersti Løken Stavrum, samt en henvisning til dialogen Aftenposten har hatt med Huffington Post. 

Alt sammen er innenfor målet om 15 linjer inkludert to sitater. Maks. 

Artikkelen slutter ikke der. Johnsen har også tatt for seg NRK Nordnytt. Der har han hentet kommentarer fra både Sigurd Allern og Nordlys-redaktør Anders Opdalh. Sistnevnte har ifølge artikkelen ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Den kritiske artikkelen om klippjournalistikk består ikke av annet enn klippjournalistikk. 

Som landsdelsavis kritiseres Nordlys selvsagt fra flere hold. Også i Folkebladet. Med tittelen «Redaktør: - Verre enn noen andre» går journalist Christian André Unosen opp dekningen. 

Unosen har riktignok hentet inn en kommentar fra sin sjefredaktør som har registrert Buzzits virksomhet. Men utover dette er artikkelen ene og alene Aftenpostens verk. 

Folkebladets journalist har med betydelig kreativitet gjort brødtekst fra Aftenpostens artikkel til sitater. På den måten har Aftenposten fått en stemme flere ganger og det under mellomtittelen Klipp- og lim. 

Folkebladet siterer Løken Stavrum, den anonyme journalisten i The Guardian, Anders Opdalh og Susanne Kaluza rett fra originalen. Det vises også til at Huffington Post vil ha gjennomgang av nettstedet journalisten omtaler som «trivielle Buzzit.no».

Powered by Labrador CMS